Az almás eset

2024. augusztus 10. szombat. 10:2

Utolsó óráit éli a párizsi olimpia. A győztesek és a helyezettek a siker receptjét viszik magukkal, a vesztesek bíznak abban, hogy egy napon ők is részesülhetnek a siker boldogságban. Mert a győzelmek mindig átmenetiek, de ugyanígy a vereségek is. Tudjuk-e azonban, hogy mit rejt a siker szó? A Magyar Értelmező Kéziszótár írja a főnévről: „valamely tevékenység szerencsés kimenetele, jó eredménye, illetve alkotással, magatartással kivívott tetszés”. A sikeres melléknév mellett pedig ez áll: „sikerrel járó, siker(eket) arató.”

Örömünkre szolgál, hogy a magyar sportolók is szép számmal élvezték – a szurkolókkal együtt – a siker ízét.

A bölcsek szerint, ha sikeres akarsz lenni, a dolog nagyon egyszerű. Legyél jártas abban, amit csinálsz! Szeresd, amit csinálsz! És higgy abban, amit csinálsz! Igen, ilyen egyszerű ez. A boldogság és a siker kulcsa minden életpályán az őszinte, kiegyensúlyozott és megértő magatartás önmagunkkal és másokkal. Személyes etikai kódexünk kialakításának kiindulópontja nem lehet más, mint a delphoi jósda bejáratára vésett jelmondat, amelyet Szókratész személy szerint magáévá tett: „Ismerd meg önmagadat!” Mindenekelőtt önmagunkkal kell tehát harmóniában élnünk ahhoz, hogy sikeresek legyünk. A siker sokkal inkább elégedettség és a lélek nyugalma, mint csupán anyagi javak birtoklása. De ha életünk és mindennapjaink tengernyi gonddal terhes, léket kap a lélek nyugalma, és elmerül a hétköznapokban.

A boldogtalan emberek sosem sikeresek. Ha fölösleges ballaszt nélkül akarunk célunk és álmaink felé törni, nemcsak azt kell tudnunk, mit tanuljunk meg, hanem azt is, hogy mit ne. Mit cselekedjünk és mit ne. Csehov találóan állította: „Istennek kell lenni ahhoz, hogy az ember tévedés nélkül meg tudja különböztetni a sikert a kudarctól.” A kudarcot fel kell dolgozni, a sikert nemkülönben. A közmondás szerint: ami gyorsan megy felfelé, annál gyorsabban esik lefelé.

Az életerő, az egészség persze éppoly fontos és előnyös minden tevékenységünkben. A gyenge, a beteg vagy a túlságos kényeztetésben elpuhult test semmilyen területen nem képes csúcsteljesítményt nyújtani. Csak fegyelmezett, szívós és önbizalmat sugárzó ember lehet sikeres. Ugyanakkor nem a taps ereje számít, hanem az, hogy miért tapsolnak az emberek.

Egy anekdota szerint Newtonnak egy almafa tövében ülve jutott eszébe a gravitáció törvénye, amikor a fejére pottyant egy alma. Amit ilyenkor elfelejtenek megemlíteni, hogy előtte évtizedeken át matematikai és fizikai számításokon dolgozott, és hogy több mint húsz évébe telt, hogy az almás eset után kidolgozza elméletét. Ennek tudatában mondhatjuk (és ez a sportolókra is igaz): a siker azokhoz pártol, akik elég energikusak, hogy dolgozzanak érte, elég bizakodók, hogy higgyenek benne, elég türelmesek, hogy várjanak rá, elég bátrak, hogy megragadják és elég erősek, hogy megtartsák. A siker nem annyira tehetség és alkalom, mint koncentráció és állhatatosság kérdése. A sikerhez nem visz fel lift. Lépcsőfokokat kell megmászni érte. Nincs hozzá egyértelmű recept. De a siker fűszer, mert csak így élvezhető az élet. Valahol olvastam, hogy a motivációnk az, ami az álmainkat munkaruhába öltözteti. Ebben az egy mondatban benne van minden eredmény, sikeres pályafutás és karriertörténet íve.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket