Eggyel kevesebb

Az emberek jó része megnyugvással fogadta Demszky Gábor bejelentését, hogy elhagyja Magyarországot és a horvátországi luxusnyaralójába teszi át székhelyét. Egy komcsival kevesebb él majd közöttünk, gondolják sokan. Én azt mondom, ez még sajnos egyáltalán nem biztos.

Emlékezhetünk arra, hogy 2011-ben Demszky már elköltözött Magyarországról. Élt másfél évig Berlinben, aztán egy évet Washingtonban, míg három évvel később újra kikötött Budapesten. De elvtársa, a muzsikus Gerendás Péter is belengette a magyaroknak, hogy távozik az országból az itteni kibírhatatlan állapotok miatt, ahol szintén könyvet akart írni, mint Demszky, végül aztán maradt a fenekén idehaza.

Ezek a szabad madaras, SZDSZ-es gyökerű, politikával megfertőződött emberek soha nem az igazmondásukról voltak híresek.

De tudnunk kell, ha netán mégis elmenne, az egykori pártközpont továbbra is képviseltetné magát a politika első vonalában, Gyurcsány Ferenc személyében, akiben Dobrev Klárán keresztül az 56-os szörnyeteg, a nagypapa, Apró Antal jelenik meg. Demszky Révai Vera feleségül vétele révén került szoros kapcsolatba a kommunista múlttal. Révai Vera, Révai József kommunista politikus unokája, aki tagja volt a négyesfogatnak a moszkovita Rákosi Mátyás, Gerő Ernő és Farkas Mihály mellett. Tőle 1994-ben Dorottya és 1995-ben András nevű gyermeke született. Demszky egyébként összesen öt feleséggel élte életét.

Persze Demszkynek nem kellett a szomszédba menni kommunista kapcsolatokért. Sokan ismerték a korábbi, egyetemi körökben közismerten szélsőbaloldali, tanácsköztársaságot is éltető, a nemzeti gondolkodást, „jobboldali reakciót” támadó maoista múltját. Sőt: későbbi együttműködését az MSZP-vel, vagy éppen legendás barátságát Helmut Zilkkel, Bécs közismerten kommunista, KGB-ügynök néhai polgármesterével.

Emlékezhetünk arra is, hogy alig pár héttel a 2006. október 23-i erőszakos gyurcsányista események után kitüntette Gergényi Pétert, Budapest akkori rendőrfőkapitányát, akinek az irányítása alatt szolgáló rendőrök utcai túlkapásai miatt sokan megsebesültek, köztük a véresre vert Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő is.

Lelépő nyilatkozatában Demszky nem kímélte a kormányt. Facebookján ezt írta: „Most leköltözöm ide, egy jobb világba. Hogy ne is lássam a főváros kormányzati kifosztását és hanyatlását, a társadalom leszelektált züllését, az olcsó pénzen megvett és rövid pórázon tartott értelmiség agóniáját.”

Majd gusztustalankodni kezdett Orbán Viktorral is. „Nem tudunk szembenézni azzal, hogy több mint egy évtizede vakon és tévúton járunk. Ezért félünk és remegve utasítjuk el azt, ami reményt kelt […] . Nekünk is megvan a mi kis Napóleonunk, egy kicsit potrohos, egy kicsit bugyutább, aki sokat tanult elődjétől, aki nemcsak közreműködött ’56 leverésében, hanem vezényelte a megtorlást.”

Feltehetően Horn Gyulára céloz.

Azt hiszem, éppen elég Demszkyből. Csak reménykedhetünk, hogy isztriai luxusnyaralójából, amit természetesen főpolgármesteri időszakában vett meg és épített újjá, nem fog visszatérni. Egy ügyben azért mégis jó lenne, ha vissza kellene jönnie. Nevéhez fűződik ugyanis a múlt század legnagyobb korrupciós botrányának, a 4-es metró építésének az ügye.

Jó lenne, ha egyszer valaki kíváncsi lenne a történtekre. Gyanítom ugyanis, hogy ennek a leírása nem szerepel majd Demszkynek az Adria partján megírandó könyvében.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket