Ezeket a tejitalokat azok is ihatják, akiknek tejfehérje-allergiájuk van

A tejallergia lényegében az immunrendszer reakciója a tehén- vagy kecsketejben található fehérjékre. Ezek a fehérjék különböző tüneteket okozhatnak, például kiütéseket, viszketést, légzési problémákat és akár anafilaxiás sokkot is. Annak érdekében, hogy ne szenvedjen ezektől a bajoktól, és ne kelljen lemondania kedvenc termékéről, a táplálkozási szakemberek azt tanácsolják, hogy próbálja ki az állati tej alternatíváját, a növényi tejet.

Különösen a zabból készült zabtej az egyik legnépszerűbb növényi tejfajta. Kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz, mint a tehéntej, viszont vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. A zabtej jó rostforrás is lehet.

A mandulatej mandulából készül, és nagyon kellemes aromájú és ízű. Kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a tehéntej, de E-vitaminban és magnéziumban gazdag. A mandulatej jó kalciumforrás is lehet, ha ezzel az elemmel dúsítják.

A kókusztej a kókuszdió húsából készül, és édes ízű. Sok egészséges zsírt tartalmaz, például laurinsavat, amely segíthet a vér koleszterinszintjének csökkentésében.

Nem tagadjuk, hogy egyesek allergiásak lehetnek bizonyos növényi tejfajtákra is. Az ilyen eseteket az egészségügyi szakemberek ismerik. Azonban ezek száma kevés a laktóz-érzékeny emberek számához képest. Így van értelme kipróbálni egy új terméket.

Elolvasom a cikket