Hogyan hat egy pohár bor a szervezetre, és mi lesz, ha minden nap issza?

Az emberek mindig is hittek abban, hogy a bornak gyógyhatása van. Ez a vélemény ma is fennáll.

Korábban számos tanulmány jelezte, hogy az egészség érdekében egyszerűen szükséges naponta legalább egy pohár bort meginni. De mit mond ma a tudomány? Jótékonyan hathat a szervezetre a mindennapi borivás? Mit kell szem előtt tartanod, mielőtt kibontasz egy palackot?

Bár a bor mértékkel fogyasztva része lehet az egészséges életmódnak, magát a terméket nehéz egészségesnek nevezni. Michelle Rutenstein, a Preventive Cardiology táplálkozási szakértője szerint a média évtizedek óta állításokat terjeszt egy-egy pohár bor szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt jótékony hatásáról.

A bor valóban tartalmaz polifenolokat, amelyek elősegíthetnek bizonyos funkciókat a szervezetben. Rutenstein szerint például a vörös szőlő héja resveratrolt tartalmaz, amely megakadályozza a véralvadást, és hatással lehet a „rossz” koleszterinszint csökkentésére.

Ezenkívül ezek az antioxidánsok enyhítik a gyulladást és védik a szív- és érrendszert. Fogyasztásukra azonban nem a bor a legjobb termék. Az antioxidánsok mennyisége változhat a borban (vörös és fehér), és az oxidáció révén kevésbé válhatnak biológiailag hasznosíthatóvá.

A mai napig nincsenek olyan tanulmányok, amelyek azt bizonyítják, hogy az alkoholfogyasztás javítja a szív egészségét – mondja Kaylee Proctor, a kaliforniai Irvine-ban található City of Hope Orange County hitelesített táplálkozási szakértője. Azt is megjegyzi, hogy minden alkoholtartalmú ital, különösen a vörös- és fehérbor, összefüggésbe hozható a rák kockázatának növekedésével. Amikor alkoholt iszol, a szervezeted egy olyan vegyi anyaggá (acetaldehid) metabolizálja azt, amely rákkeltő anyagnak minősül.

Ja, és semmilyen mennyiségű antioxidáns nem tudja semmissé tenni a szervezetünkben az alkoholfogyasztás által okozott károkat. Különösen májproblémák, szívbetegségek stb. léphetnek fel a túlzásba vitel miatt.

Az orvosok megjegyzik, hogy férfiak esetében a mérsékelt alkoholfogyasztás napi 1-2 adag, nők esetében pedig ez a mennyiség legfeljebb 1 adag. Ha konkrétan a borról beszélünk, akkor egy adag 150 ml.

Meg kell azonban jegyezni, hogy nincs biztonságos alkoholmennyiség. Még a mérsékelt fogyasztás is előbb-utóbb negatívan hat a szívre, a májra, a testsúlyra. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondania a borról. Azonban, ha úgy dönt, hogy használja, figyelembe kell vennie az összes lehetséges kockázatot. És az, hogy időnként megiszunk egy-egy pohár bort, nem feltétlenül káros.

Elolvasom a cikket