Kiderült, hogy mi a rák megelőzésének legjobb módja

„Bár nincs abszolút módja annak, hogy minden típusú rákot megelőzzünk, sok mindent tehetünk a kockázatok csökkentése érdekében. Például minél korábban ismerjük fel a problémát, annál hatékonyabb lesz a kezelés.

Kezdjük a rák kialakulásának nem nyilvánvaló jeleivel, amelyeket az emberek gyakran figyelmen kívül hagynak.

Röviden, az egészségi állapotunkban bekövetkezett bármilyen változásról szólnunk kell, amikor rutinszerűen felkeressük orvosunkat. Ön jobban ismeri a testét, mint bárki más, és mindent a szívére kell venni. Bár sokan tisztában vannak a rák gyakori megnyilvánulásaival – csomók, dudorok, furcsa alakú anyajegyek -, vannak más fontos dolgok is.

A megmagyarázhatatlan fáradtság, a fogyás, a rossz étvágy vagy akár a depresszió is jó ok arra, hogy egy kivizsgálás során szóljon a kórháznak. A széklet alakjának, méretének vagy színének megváltozása is jelezheti, hogy valami nincs rendben.

De ne essünk korán pánikba: ezek a változások nem biztos, hogy bármilyen módon összefüggnek a rákkal. De okozhatja őket valami más is, amivel foglalkozni kell. Ezért sosem árt, ha elmondja orvosának, ha bármi is zavarja.

Miért fontos a szűrés?

Akkor is érdemes szűrővizsgálatra járni, ha a rokonai nem voltak rákosak, vagy ha nem aggódik semmi miatt. Itt vannak az alapvető vizsgálatok.

A mammográfia fontos dolog a nők egészségének megőrzése érdekében. Minden nőnek ajánlott évente mammográfiát végeztetni, amint betölti a 40. életévét. Ha az édesanyának vagy más közeli hozzátartozójának mellrákja volt, érdemes a szűrővizsgálatokat már korábbi életkorban elkezdeni. Genetikai vizsgálatot is lehet végezni, mivel vannak olyan mutációk, amelyek növelhetik a mellrák kialakulásának kockázatát.

A kolonoszkópia egy másik fontos szűrővizsgálat. A kolonoszkópia ajánlott életkorát nemrégiben 50-ről 45 évre csökkentették, mivel egyre több fiatalnál alakul ki vastagbélrák.

A férfiaknak prosztatarákszűrést kell végezniük. A szűrés gyakorisága az Ön családjának kórtörténetétől és egyéb tényezőktől függ. Kérdezze meg orvosát a kockázatokról és arról, hogy milyen életkorban érdemes elvégeztetni ezt a szűrést.

Egyéb szűrések közé tartozik a mellkasvizsgálat a dohányosok esetében, a hasnyálmirigyrák-szűrés a családban előfordult eseteknél, valamint az éves bőrvizsgálat.

Általánosságban elmondható, hogy tájékozódjon arról, hogy a családja hogyan áll hasonló betegségekkel, legyen őszinte önmagához és orvosához, és járjon el rendszeresen szűrővizsgálatokra. Ez a legjobb módja a rák megelőzésének” – mondja a csatorna szerzője.

Elolvasom a cikket