Korrupciós botrány: Óbudán nemcsak a dollárok, a forintok is gurultak

Az egyre szerteágazóbb korrupciós vesztegetési ügyben további írásbeli kérdésekkel is megkerestük a főügyészséget. Az alábbiakkal:

– A tíz gyanúsított közül mennyien vannak letartóztatásban, hányan bűnügyi felügyelet alatt, illetve védekeznek szabadlábon?

– Egy kiszivárgott jegyzőkönyv szerint egy beismerő vallomást tett vádlottal egyezséget kötött az ügyészség. Megfelel-e ez a valóságnak?

– Egy másik, a fővárosi parkfenntartást érintő nyomozásnak is vannak óbudai szálai, mivel a nyomozó ügyészség óbudai szerződést is lefoglalt. Az óbudai nyomozás kiterjed-e más kerületeknél megkötött önkormányzati szerződésekre is?

A főügyészség ennek kapcsán lapunkkal azt közölte: a korrupciós bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen indult büntetőügyben érkezett megkeresésére a büntetőeljárás érdekeire tekintettel válasz nem adható.

Az óbudai ügy március 11-én robbant ki azt követően, hogy a Magyar Hírlap megírta, ügyészségi nyomozók lepték el az óbudai önkormányzat polgármesteri hivatalát, s házkutatást tartottak. Még aznap este a főügyészség közleményben jelentette be, hogy több helyszínen is házkutatást tartottak, s négy személyt őrizetbe vettek, majd kezdeményezték letartóztatásukat.

Az ügynek jelenleg már tíz gyanúsítottja van. Ebből kettő az önkormányzathoz közvetlenül kapcsolódó személy. Hárman baloldali politikusokhoz, részben az MSZP-hez, illetve Kiss László DK-s polgármesterhez is kötődő „háttéremberek”, afféle közvetítők és bonyolítók, a többiek pedig – a vád szerint – az önkormányzattal fiktív szerződéseket kötő, de tényleges munkát a kifizetett közpénzekért nem végző cégek ügyvezetői. Utóbbiakat a bűncselekmények bűnsegédletével gyanúsítják.

A júniusban letartóztatott MSZP-s alpolgármestert, Czeglédy Gergőt minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, a szintén ekkor őrizetbe vett, majd letartóztatott önkormányzati cégvezetőt pedig ezen bűncselekmény bűnsegédként történő elkövetésével gyanúsítják.

A főügyészségi közleményekből kiderült: a gyanú szerint egy férfi – két, reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulások kibocsátásához.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetői fiktív szerződéseket kötöttek több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

Kiss László, az MSZP-ből a 2019-es választást követően a DK-ba átigazoló polgármestert lapunk is többször kérdésekkel kereste meg a megkötött szerződések, illetve annak kapcsán, hogy a gyanúsítottak között van két olyan óbudai személy, akik közül az egyik a polgármester feleségének az üzlettársa, egy másik óbudai gyanúsítottnak pedig tanúvallomások szerint irodája volt a polgármesteri hivatalban is. Kiss azonban sem lapunknak, sem más médiumnak nem válaszolt, a szerződések ügyét pedig a testületi ülések elé sem engedte vinni.

A botrány kirobbanásakor letartóztatott négy gyanúsított egyike, P. Gábor – Gajda Péter kispesti polgármester egykori kabinetfőnöke – és csapata, amely megkapta az óbudai önkormányzati újság kiadásának és előállításának a jogát is. A gyanú szerint teljesítés nélkül számláztak az önkormányzat felé, az így kicsalt pénzt pedig a 2022-es parlamenti választás kampányában használhatták fel. Nagyon úgy tűnik tehát, nemcsak guruló dollárok, guruló forintok is segítették a baloldal győzelmét Óbudán a parlamenti, s talán az önkormányzati választáson is. Ezt azonban a nyomozásnak kell tisztáznia és bizonyítania.

Az óbudai újság kiadását végző Key Price Kft.-t az a P. Gábor képviselte, aki az Anonymus-videóban beszélt arról, hogy pénzt osztanak vissza a III. kerületi önkormányzati megbízásokból, és azt is, hogy az MSZP háttérembereként Karácsony Gergely 99 Mozgalmának intézett kedvezményes áron plakáthelyeket. Mint a gyanúsításból látszik, Czeglédy éppen ezért a „szolgáltatásért” kapta a vesztegetési pénzt. Mindenesetre amikor nyilvánosságra kerültek az Anonymus-videók 2022-ben, P. Gábor óbudai újságkiadói szerződését sebtiben megszüntették.

Az egyik gyanúsított, az egyik fiktív szolgáltatást teljesítő cég ügyvezetőjének kiszivárogtatott vallomása szerint – amit Pesti Srácok tett közzé – a fiktív munka után az önkormányzat által kifizetett szolgáltatás összegét a cégek képviselői„készpénzben felvették, s ebből Kiss László polgármesternek is adni kellett.”

Kiss László polgármestert elektronikus levélben kerestük meg, kíván-e reagálni a jegyzőkönyvben elhangzottakra? (Ha válaszol, cikkünket frissítjük.)

Elolvasom a cikket