Nógrádi György szerint ez az ukránok célja a kurszki támadással

A szakértő meglátása szerint az Európai Unió támogatja, hogy Ukrajna átcsap orosz területre, az USA nem. „Az USA közölte, hogy konzultál.

Arról is lehetne egyszer egy beszélgetés, hogy miért radikálisabb Brüsszel, mint Washington? – hangzott el. Azt pedig nem tudja elképzelni, hogy Washington nem tudott az ukránok tervezett lépéseiről, hiszen „minden létező szintjén az ukrán politikának ott vannak a brit és amerikai tanácsadók”.

Nógrádi arra, hogy az ukrán erők tíz kilométerre a határtól elfoglaltak egy kisvárost – ahol az utolsó orosz földgázmérő található –, úgy reagált, hogy kíváncsian várja, hogy ezt mit von magával.

„Kurszk pedig egy rendkívül érdekes kérdés” – folytatta, majd emlékeztetett, hogy a második világháborúban ott zajlott le a történelem legnagyobb páncélos ütközete. Majd azt a kérdést tette, fel, hogy tudtak betörni az ukránok erre az orosz területre, „hol volt az orosz hírszerzés, ezért fejeknek kell hullani” – jelentette ki.

Ezután azzal folytatta, hogy Zelenszkij először nem nyilatkozott, várta az eredményt. Nógrádi György felidézte, hogy a tavalyi vilniusi NATO-csúcson kijelentették, hogy a szövetségesek csak akkor nyújtanak támogatást Ukrajnának, ha sikereket ér el a fronton. „Ukrajna semmilyen sikert nem ért el, most áttört a határon kis létszámú erőkkel, harckocsikkal, páncélozott harcjárművekkel.

Az oroszok erre úgy reagáltak, hogy odavittek tartalékosokat, akik a bejövő ukránokat szétverik.”

„A cél pedig az, hogy bebizonyítsák Ukrajna képes egy támadásra. Egy olyan fronton, ahol eddig nem volt háború, a határok megvoltak, és ahol az ukránok átmentek. Meglátjuk a következményeket” – tekintett előre a biztonságpolitikai szakértő.

Elolvasom a cikket