Olaj segíthet a magas koleszerinszinten?

Az eredmények azt mutatják, hogy az életmód erőteljesen befolyásolhatja az artériákat elzáró koleszterinszintet, még akkor is, ha a genetika hajlamosít arra, hogy az adott személy szintje magasabb legyen – mondták a kutatók.

A genetikai vizsgálatok terén a közelmúltban elért eredmények lehetővé tették, hogy megjósoljuk valakinek a magas koleszterinszint genetikai kockázatát – mondta Yitang Sun vezető kutató, a Georgia Egyetem genetikai tanszékének doktora.

De a jelenlegi előrejelzésen van még mit javítani, mert nem veszi figyelembe az életmódbeli egyéni különbségeket, például a halolaj-kiegészítők szedését – tette hozzá Sun az egyetem sajtóközleményében.

A kutatók hozzátették, hogy több millióan vannak kitéve a magas koleszterinszint kockázatának a genetika miatt.

A tanulmányhoz a kutatók több mint 441 000 brit lakos genetikai adatait használták fel, hogy kiszámítsák, hogy az egyes személyeknél mekkora a magas koleszterinszint genetikai valószínűsége.

A vizsgálatban résztvevők a UK Biobank nevű nagyszabású kutatási projektben vesznek részt. E projekt részeként az emberek egy kérdőívben arról is beszámoltak, hogy szednek-e halolaj-kiegészítőket, és vérmintát adtak koleszterinszint-vizsgálathoz.

Az eredmények azt mutatják, hogy a halolajat szedő résztvevőknek alacsonyabb volt a vér koleszterinszintje, mint amire genetikai adottságaik alapján számítani lehetett volna.

Ez különösen igaz volt az összkoleszterin, a rossz LDL-koleszterin és a trigliceridszintjükre, mondták a kutatók.

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a halolaj-kiegészítők növelhetik a jó HDL-koleszterin szintjét.

Az új tanulmányt a közelmúltban az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban tették közzé.

Tanulmányunk azt mutatja, hogy az életmódok figyelembevétele javítja a genetikai előrejelzést – magyarázta Kaixiong Ye vezető kutató, a Georgia Egyetem genetika adjunktusa. majd hozzátette: Eredményeink azt is alátámasztják, hogy a halolaj-kiegészítők ellensúlyozhatják a magas koleszterinszintre való genetikai hajlamot.

Elolvasom a cikket