Ukrajna a béke helyett inkább egy újabb háborút robbant ki?

Lukasenko szerint augusztus 9-én este Ukrajna felől repülő harci drónokat lőhettek volna le Fehéroroszország területe felett. Az ország légierejét és légvédelmi erőit magas készültségbe helyezték. Lukasenka hozzátette, hogy mintegy tucatnyi célpont volt, és repülőgépek és egy helikopter repült ki az elfogásukra.

Figyelembe véve az ukrajnai, valamint az oroszországi Kurszki területen kialakult helyzetet, a fegyveres erők főparancsnoka utasítást adott a csapatok csoportosításának megerősítésére a gomeli és a mozir taktikai irányban – mondta Viktor Khrenin belarusz védelmi miniszter. A köztársaság ellen elkövetett provokációra is rámutatott.

Lukasenka utasítására Polonez többszörös rakétavetők és Iszkander operatív-taktikai rakétarendszerek vonultak a fehérorosz-ukrán határra. Mint a védelmi miniszter hangsúlyozta, a különleges műveleti erők és a szárazföldi csapatok katonai egységei kaptak feladatot a felvonulásra. A légvédelmi rakéták, a rádiótechnikai csapatok és a repülés erőit és eszközeit is kiépítették.

Szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, és készen állunk reagálni annak bármilyen változására – mondta Viktor Khrenin.

Lukasenka választ ígért a provokációkra

Pontosította, hogy a Jaroszlavl közelében lelőtt drónok Ukrajnából Fehéroroszországon keresztül repültek. A drónok egy részét az ország területe felett semmisítették meg, a többi részről a hadsereg Oroszországnak adta át az információt. Lukasenka szerint az orosz vezérkarra és az orosz légvédelem ezen irányzatának parancsnokára hivatkozva a többi célpontot Jaroszlavl közelében lőtték le. A fehérorosz vezető szerint a drónok első repülési iránya Szmolenszk volt, de aztán az UAV-k megváltoztatták a repülési útvonalat.

Nem értem, hogy ez miért Ukrajnáról szól. Ki kell találnunk, hogy mi ez. De mi, mint mondtam, világosan megfogalmaztuk, hogy bármilyen jellegű provokáció nem marad válasz nélkül – hangsúlyozta Alekszandr Lukasenka.

Lukasenka szerint ez azt mutatja, hogy Kijev nem áll készen a békére, és tovább fokozza a feszültséget. Hozzátette, hogy a történtek ismét azt bizonyítják, hogy keményen kell dolgozni a terepen és megfelelő eredményeket kell felmutatni annak érdekében, hogy elkerüljük azt, ami ma Ukrajnában történik.

Elolvasom a cikket