A Neue Zürcher Zeitung már a schengeni övezet biztonságáért aggódik

„Aki kevesebb migránst akar, annak végre meg kell szigorítania a határok ellenőrzését, de ez ügyben a német kancellárral az a baj, hogy sokat beszél, de keveset cselekszik” – írja a Neuer Zürcher Zeitungban Eric Gujer főszerkesztő, aki felrója az eggyel korábbi német kancellárnak, Angela Merkelnek hogy annak idején tisztán ideológia alapon mindenkit beengedett, de mint minden ideológia, ez is tévedés volt, számol be a mandiner.hu.

Példaként felhozta, hogy amióta rendőrség szűri a forgalmat Svájc, illetve Elzász felől, visszaesett a nemkívánatos belépők száma. A foci-Eb alatt a hatóságok 68 ezer esetben nézték meg az útleveleket és 1300 embert küldtek vissza svájci területre.

Aki pedig a bevándorlást kívánja megfékezni, annak ügyelnie kell arra, hogy kevesebb kérelmet lehessen beterjeszteni. A határvizsgálat sokkal hatásosabb, mint az, ha előbb mindenki jöhet, majd csak keveseket toloncolnak ki – olvasható a cikkben.

Gajer hozzáteszi: a schengeni mozgásszabadság remek, de nem szabad abszolutizálni. Irányítani kell a migrációt, és tekintettel kell lennie a belső biztonságra. A berlini koalíció most éppen abban látja a csodaszert, hogy visszaküldi mindazokat, akik nem kaptak tartózkodási engedélyt. Ám kérdés, hogy a származási ország visszafogadja-e az érintetteket. De ilyen szempontból pl. Afganisztán és Szíria szóba sem jön, mert ott kínzás, illetve embertelen bánásmód lehet a sorsuk, írja a patinás svájci lap főszerkesztője.

Elolvasom a cikket