A petefészekrák két tünete

A szakember állítása szerint a betegség kialakulásában fontos szerepet játszhat a genetika, főleg azok a nők tartoznak a kiemelt rizikócsoportba, akik hordozzák a BRCA1 és a BRCA2 géneket, melyek hordozzák az emlőrákkal kapcsolatos mutációt. Streicher azonban hangsúlyozza, nem törvényszerű, hogy a génmutációt hordozók petefészekrákosak lesznek az életük során, de tény, hogy esetükben a kockázat magasabb. A petefészekrákkal egyébként az a baj, hogy a tünetei nem túl specifikusak, ami megnehezíti a diagnosztizálást. Dr. David Cohn, az Ohio Állami Egyetem Átfogó Rákkutató Központ nőgyógyászati ​​onkológiai részlegének igazgatója éppen ezért azt mondja, nagyon lényges, hogy a nők figyeljék és megértsék a testük jelzéseit.

A korai felismerés fontossága

A betegségnek persze több tünete is lehet, de ezeket sokszor és sokan figyelmen kívül hagyják, pedig a korai felismerés, csakúgy mint a rák bármely típusánál, a petefészekrák esetében is óriási szerepet játszik abban, hogy mennyi is a gyógyulás esélye. Dr. Streicher szerint van két fő jellemző, amit nem árt komolyan venni, annak ellenére is, hogy egyébként elsőre nem tűnik túl drámainak. Mint mondja az állandó, tartósan fennálló hasi puffadás és a szokásosnál gyakoribb vizelés a petefészekrák előfutára is lehet. Ezek a tünetek ugyan homályosnak tűnnek, de ha mindennap arra ébredsz, hogy puffadsz és a megszokottnál jóval többet jársz pisilni, akkor érdemes lehet kérni egy teljeskörű kivizsgálást.

A túlélés esélye

Nyilván nem kell azonnal pánikba esni, ha puffadsz vagy húgyúti panaszaid vannak, de figyelmen kívül sem szabad ezeket hagyni, főleg akkor, ha már régebb óta fenálló problémáról van szó. Gondolj csak bele, inkább derüljön ki az, hogy minden rendben van, minthogy a késői diagnózis felállítása miatt csökkenjen a gyógyulás esélye. A korai felismerés fontosságát Dr. Cohn sem győzi hangsúlyozi. Kiemeli, hogy a petefészkekre korlátozódó (1. stádium) rák esetében a nők túlélési esélye meghaladja a 90 százalékot, azonban ha a betegség átterjed a hasüregbe is, akkor a túlélés már kevesebb, mint 40 százalék.

Elolvasom a cikket