Az öttusázó Gulyás Michelle olimpiai bajnok

A női öttusa 2000 óta szerepel az olimpiák programjában, az eddigi hat játékon a magyarok két érmet nyertek, Vörös Zsuzsanna 2004-ben aranyérmes, három éve Tokióban Kovács Sarolta bronzérmes lett. Reménykedtünk öttusázóink megszerzik a harmadik érmünket Párizsban.

Erre elsősorban Gulyás Michelle-nek volt esélyes, mert remekül vívott, 24 ellenfelét győzte le és 11-től kapott ki, ezzel 245 ponttal a második helyen végzett. A körvívás pontszámait beleszámítanak a döntő eredményébe. Mérsékeltebben szerepelt Guzi Blanka, aki 15 asszót nyert és 20 vereséget szenvedett, így csak a 200 ponttal a 17. helyen állva kezdhette el döntőben a lovaglást.

Guzi Blanka (b) és az olasz Alice Sotero asszója a női öttusázók döntőjében

Guzi Blanka (b) és az olasz Alice Sotero asszója a női öttusázók döntőjében

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A DVTK 25 éves öttusázója újoncként jól irányította Flamenco nevű lovát, s verőhiba nélkül, s a szintidőn belül ért célba, s így a maximális 300-zal növelte pontjainak a számát.

A 18 fős mezőnyben második helyen álló Gulyás nagyon magabiztos lovaglással szintén hibátlanul teljesítette a tíz akadállyal nehezített pályát, s összetettben megőrizte a második helyezését.

A rendezők ugyan megfelelő lóállományt biztosítottak az utolsó öttusalovagláshoz, amit bizonyít, hogy nyolc hibátlan teljesítményt láthattunk. A versenyszám legnagyobb vesztes a hazaik versenyzője, Maria Oteiza lett, aki az első akadálynál leesett a lováról, így kiesett az éremcsatából. Hasonlóan járt a spanyol Laura Herésia is.

A bónuszvívásban öttusázónk ugyan nem szereztek pontot, de két tusa után Gulyás hátránya 20 pont volt a vívásban és az összetettben első francia Elodie Clouvellel szemben. Guzi pedig a 17. helyről feljött a 14-re.

Gulyás ugyan úszásban elmaradt céljától, attól, hogy 2:10 percen belüli eredméynt érjen el 200 méter gyoson, de francia riválisa is csak kis különbséggel előzte meg. Ez pedig azt jelentette, hogy a lövészettel nehezített három kilométeres futásban az összettben vezeztő Clouvel 13 másodperccel indulhat a második Gulyás előtt.

Guzi Blanka a negyedik lett az úszásban, ezzel egy helyezést javítva, a 13-ként rajtolhatott a befejező tusában.

Sok ezer francai szurkolt az élen álló Clouvelnek, azonban már az első lövészetben pontosabban célzó Gulyás átvette a vezetést. A magyar öttusázónak a második és harmadok lövészete is jobban sikerült, ezért növelte az előnyét a futásban. Gulyás A negyedik lövészetnél hibázott, de riválisaia is, ezért elsőként fordulhatott a célegynesbe, s jelentős előnnyel lett aranyérmes, a világ eddigi legjobb pontszámával.

A dél-koreai Szong Szunmin ugyan megelőzte a francia versenyzőt, de Clouvel az utolsó, jobb lövészetével megszerezte az ezüstérmet. Remekül futott és célzott Guzi Blanka is, aki kilenc helyzést javítva a negyedik lett.

Gulyás, aki a tokiói játékokon 12. volt, a magyar küldöttség 19. érmét szerezte Párizsban, egyben a magyar öttusasport tizedik olimpiai diadalát aratta.

Öttusa, női verseny, olimpiai bajnok: Gulyás Michelle 1461 pont
2. Elodie Clouvel (Franciaország) 1452
3. Szong Szunmin (Koreai Köztársaság) 1441
4. Guzi Blanka 1433

Elolvasom a cikket