Büntetőpárbajban maradtunk alul a bronzmeccsen

Az Egyesült Államok együttese (6-10) a szerbektől, míg a magyar a horvátoktól büntetőpárbajban (12-15) szenvedett vereséget és maradt le a fináléról a párizsi olimpián. A bronzmeccsek általában a világversenyeken a csalódott csapatok bágyadt összecsapását szokta hozni, de a tét egy ötkarikás játékon mégis csak nagy: arról dönt, melyik együttes állhat fel a dobogóra.

Az amerikaiak emberelőnyből már a 2. percben megszerezték a vezetést, de viszonylag gyorsan jött a válasz, Zalánki ugyancsak fórból a jobb felső sarokba bombázott (1-1). Újabb amerikai előny, amiből ők betaláltak, mi viszont Zalánki révén csak kapufáig jutottunk (1-2). A negyed végén Hárairól a sapkát is letépték a kőkeményen védekező amerikaiak, előnybe kerültünk, amit Varga Dénes kíméletlenül kihasznált (2-2). Már-már úgy tűnt, döntetlennel zárul az első játékrész, amikor ellenfelünk két másodperccel a vége előtt közvetlen közelről betalált (2-3).

A 2. negyedben előnybe kerültünk, négyszer is tüzeltünk, de hol a kapus, hol a kapufa, hol a blokk hárított. Az amerikaiak szoros emberfogással védekeztek, ami nem ízlett a mieinknek, a lövőink nyakán lógtak, s így nehéz helyzetet kialakítani. Szinte törvényszerű, hogy a kimaradt helyzetek megbosszulják magukat: Cupido révén növelték előnyüket az amerikaiak (2-4). Manhercz törte meg aztán a jeget, bődületes felső sarkos bombával (3-4). Az utolsó pillanatokban majdnem sikerült egyenlíteni, Zalánki megúszott, ám Varga Dénes a büntetőt kihagyta.

A 3. negyedben gyorsan jött az egyenlítés, előnyből Varga Dénes közvetlen közelről húzta a labdát a kapuba (4-4). Sőt, a mérkőzésen először mi szereztük meg a vezetést: Vigvári Vince szintén emberelőnyből talált be (5-4). Hallock azonban akcióból azonos létszám mellett egyenlített (5-5). A váratlan fordulat feldúl egy perc alatt: az USA Erwing újabb akciógóljával ismét átvette a vezetést (5-6). Vámost pedig három személyi hibával kiszórták a bírók a medencéből.

A döntés az utolsó negyedre maradt, ami jól kezdődött: Nagy Ádám magyaros ejtéssel juttatta a kapub az egyenlítő gólunkat (6-6). Négy perccel a vége előtt Zalánki emberelőnyből újra vezetést szerzett (7-6). Újabb előny, ezúttal Zalánki készít elő, s Angyal közvetlen közelről a kapuba húzza a labdát (8-6). Az amerikaiak Bowen révén szépítettek (8-7), majd Dauve révén két perccel a vége előtt jött az egyenlítés is (8-8).

A büntetőpárbajban Varga Dénes, Vigvári Vince és Zalánki is hibázott, míg az amerikaiak mindhármat belőtték.

Elolvasom a cikket