Dróncsapás után felrobban az ukrán T-80-as harckocsi a Kurszki területen + VIDEÓ

A minisztérium vasárnapi közleményében azt írta, hogy egy ukrán harckocsit felvettek az orosz határon lévő “fémhulladék-nyilvántartásba”, anélkül, hogy közölte volna, mikor és pontosan hol semmisítették meg. A tisztviselők szerint a páncélost egy Lancet drónnal lőtték ki.

A minisztérium által megosztott videón egy harckocsi látható, amely egy ukrán harccsoport tagja, amely egy úton helyezkedik el, és ismeretlen célpontra tüzel. A közelben egy másik páncélozott jármű is látható. Mindkét egységen egy háromszög jelzés látható – ez egy taktikai jel, amelyet a múlt héten a Kurszki területet megtámadó ukrán haderővel hoznak összefüggésbe.

Objektum doboz

A harckocsit ezután egy drón hátulról eltalálja a motortérben, és kigyullad. Lángokba borulva később felrobban, nyilvánvalóan lőszerrobbanás következtében, miután egy tucat métert gurult az úton. A személyzet sorsa ismeretlen.

A minisztérium T-80-as tankként azonosította a harckocsit, amely egy 125 mm-es ágyúval felfegyverzett, késő szovjet korabeli konstrukció, és amelyet Ukrajna és Oroszország is használ. A Kurszki területen zajló harcokról szóló külön bejegyzésben arról is beszámoltak, hogy az orosz erők öt másik ukrán páncélozott járművet és mintegy húsz fegyverest számoltak fel.

Ukrajna kedden nagyszabású támadást indított a Kurszki terület ellen, ami a konfliktus kezdete óta a legnagyobb határokon átnyúló behatolás egy orosz határ menti régióba. Moszkva provokációkkal és civileket célzó, válogatás nélküli csapásokkal vádolja szomszédját. Ukrán tisztviselők eközben azt mondták, hogy a behatolás célja az volt, hogy félelmet keltsenek az orosz lakosságban, és jobb pozíciót szerezzenek a Moszkvával való esetleges tárgyalásokhoz.

Míg a médiajelentések szerint a kijevi erők kezdetben némi előretörést értek el, az orosz hadsereg később azt közölte, hogy az előrenyomulást megállították, és erősítés érkezett a térségbe. Az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajna akár 1120 katonát és 140 páncélozott járművet is elveszített a Kurszki területen zajló harcok kezdete óta.

Elolvasom a cikket