Ezért nem lenne szabad ébresztőórát használni

„Az éles hangra az ember agy úgy reagál, hogy veszélyben van, és adrenalin kibocsátást produkál. A szív nagyon gyorsan kezd verni, a vérnyomás megemelkedik. És ha az ébresztőóra akkor csörgött, amikor az alvás mély fázisában voltál, akkor valószínűleg olyan állapotot idéz, mint az alvási inercia (alvási részegség)- mondja Zukhra Pavlova endokrinológu.s, számol be a sports.kz.

Alvási inerciáról akkor beszélünk, ha ébredés után még néhány órával is fáradtnak érzed magad. Fizikai teljesítőképesség – a nulla, a szellemi képességek is hagynak kívánnivalót maguk után. Az ilyen emberről azonnal meg lehet mondani, hogy nem aludt eleget.

A Business Insider Deutschland riportere úgy döntött, hogy egy hétig lemond az ébresztőóráról, és ennek eredményeként sokkal jobban érezte magát. Kísérlete csak megerősíti más tanulmányok következtetéseit, miszerint az ébresztő, beleértve az ébresztőóra hangját is, káros az emberi egészségre – fizikai és mentális értelemben egyaránt.

Hogyan kelhet tehát időben ébresztőóra nélkül?

„Egy lehetséges alternatíva egy fény ébresztőóra, amely a hajnalt utánozza. Vagy az ébresztőóra jelének helyettesítése egy fokozatosan növekvő hangerejű (körülbelül tíz percig tartó) dallammal. Ez lehetővé teszi, hogy ne sokkoljuk a szervezetet hangos, éles hangokkal” – írja Pavlova.

Elolvasom a cikket