Ezt a szupergyümölcsöt mindenkinek fogyasztania kellene

Az aktinídia nemzetség fajai meglehetősen balszerencsések. Egyik tagjuk (Actinidia deliciosa) kínából a déli féltekére, Új-Zélandra került termesztésbe 1906-ban. Kultúrába vétele igen sikeres volt, a jól ismert bennszülött madár nevét ráragasztva került onnan a világkereskedelembe. Ma már mindenfelé termesztik, de mindenütt kivi, kivigyümölcs néven ismerik, sőt nemzetségtársaira is ráragadt a különféle jelzőkkel ellátott kivi név. Pedig ezeknek a derék növényeknek semmi közük a kivi madár hazájához, mindannyian kelet-ázsia lakói. Magyar nevei is nyögvenyelősek és félrevezetők: küllőfolyondár, kínai egres. Megjegyzem, kínai nevük „ma ká kóbarack” sem igazán találó. Nevezzük őket egyszerűen csak aktinídiának.

Mit kell tudni az aktinídiáról

Az aktinídia általában az őszhöz közelebb érik. Ez a gyümölcs erősíti az immunitást, valamint támogatja az emésztést, a szívműködést és a termékenységet, valamint csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet.

A mini kivi gyümölcsök kívülről úgy néznek ki, mint az egres vagy a fehér szőlő, és felbontva úgy néznek ki, mint a kis kivik. Kicsik és sima, ehető héjuk van, ami megkülönbözteti őket a kivitől. Édesebb ízük és jellegzetesebb illatuk is van, mint nagyobb „rokonuknak”.

A mini kivi gazdag C-vitaminban, amiből több van benne, mint egy citromban vagy akár egy paprikában. 100 g gyümölcsben 52,5 mg C-vitamin található, azaz körülbelül 70% -ban – egy felnőtt napi szükséglete ennek a vitaminnak. Ez a gyümölcs alacsony kalóriatartalmú – körülbelül 77 kcal/100 g-ot tartalmaz.

A gyümölcs káliumforrás is, amelyből több van benne, mint a banánban (163-382 mg/100 g), kalcium (51-120 mg), E-vitamin (4,6-5,28 mg), valamint B-vitaminok, szerves savak, polifenolok és antociánok.

Miért hasznos az aktinidia?

Ez a csodálatos termék magas C-vitamin-, antioxidáns-, lutein- és myo-inozitol-tartalommal rendelkezik.

A C-vitamin erős antioxidáns, amely eltávolítja a szabad gyököket és csökkenti az oxidatív stresszt. Támogatja az immunitást, gyorsítja a fertőzésekből való felépülést, támogatja a keringési rendszert, valamint erősíti a csontokat és az ízületeket.

A gyümölcs tartalmaz még myo-inozitolt (akár 982 mg/100 g), amelyet B8-vitaminnak is neveznek, bár ez nem vitamin, mivel a szervezet képes szintetizálni.

A mio-inozitol szabályozza a vércukorszintet és növeli a sejtek inzulinérzékenységét, így csökkenti a cukorbetegség, az elhízás és a rák kockázatát. Ez az összetevő befolyásolja az idegrendszer megfelelő működését is, antidepresszáns hatású és javítja a hangulatot.

A myoinozitol és a fiatalság vitaminjának nevezett E-vitamin a termékenységre is pozitív hatással van, és szabályozza a menstruációs ciklust.

Emellett ez a termék csökkenti a vér koleszterinszintjét, ami jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. A gyümölcs nagy mennyiségű luteint is tartalmaz, amely egy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező karotinoid.

A lutein támogatja a látást, megakadályozza a sárgafoltos degenerációt és véd a szürkehályog kialakulása ellen. A mini kivit számítógépes munka közben érdemes elrágcsálni. Az időseknek is ajánlott fogyasztani, akiknek a kor előrehaladtával gyengül a látása.

A gyümölcs magas rosttartalmú is, és aktinidint tartalmaz, egy proteolitikus enzimet, amely megkönnyíti a fehérjék emésztését az emésztőrendszerben.

Ennek köszönhetően a mini kivi támogatja az emésztést, az aktinidin pedig a bélflóra fejlődését is elősegíti, így pozitív hatással van az immunrendszerre, javítja a bélperisztaltikát, szabályozza a székletet és megelőzi a székrekedést.

A rostok emellett nagyobb telítettségérzetet biztosítanak, ami megakadályozza az étkezések közötti nassolást, szabályozza az anyagcserét és elősegíti a fogyást.

Elolvasom a cikket