Felmérés: Harris jelentősen vezet Trump előtt az ingadozó államokban

A Siena College Research Institute által végzett, közel kétezer valószínű szavazó megkérdezésével készült felmérés szerint Harris mindhárom államban 50-46 százalékos arányban veri Trumpot. A felmérést augusztus 5. és 9. között végezték, azon a héten, amikor Harris bejelentette, hogy Tim Walz minnesotai kormányzó lesz a jelöltje.

Wisconsin, Pennsylvania és Michigan 1992-től megbízhatóan a demokratákra szavazott egészen 2016-ig, amikor Trump szinte minden közvélemény-kutatással dacolva mindhárom államot megnyerte. Joe Biden elnöknek 2020-ban sikerült visszahódítania ezeket a rozsdaövezeti államokat, de csak minimáliss különbséggel. Harris és Trump számára egyaránt alapvető fontosságú a novemberi választások sikeréhez, hogy megnyerje akár Pennsylvaniát és annak 19 elektori szavazatát, akár Michigan és Wisconsin együttesen 25 szavazatát.

Bár a közvélemény-kutatás szerint Harris mindhárom államban egyértelmű győzelemre esélyes, a felmérés módszertanát megvizsgálva kiderül, hogy a demokrata előnye illúzió lehet. Michiganben például a megkérdezettek 45%-a szavazott 2020-ban Bidenre, míg 39% Trumpot választotta. A valóságban Biden kevesebb mint három ponttal nyerte meg Michigant, a közvélemény-kutatás által várt hat helyett.

Hasonló eltérések tapasztalhatók Pennsylvaniában, ahol a közvélemény-kutatás mintavétele azt várta, hogy Biden öt ponttal nyeri az államot 2020-ban, míg a valóságban 1,2, valamint Wisconsinban, ahol a felmérés szerint Biden nyolc ponttal nyer, a valóságban pedig 0,6 ponttal.

A demokraták ilyen túlmintázását figyelembe véve Harris és Trump mindhárom államban statisztikai holtversenyben áll.

Ettől függetlenül a felmérés egyike a több olyan felmérésnek, amely szerint Harris közeledik Trumphoz.

Elolvasom a cikket