Ha ezekből fogyaszt, pihentetőbb lesz az éjszakája

Amit sokan nem tudnak, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyeket nyugodtan nassolhatunk az esti órákban, hiszen elősegítheti az alvást. Íme tíz olyan elalvássegítő étel, amelyet, ha lefekvés előtt fogyaszt, javíthatja az éjszakai pihenés minőségét.

Cseresznye: A cseresznye az egyik természetes forrása a melatoninnak, amely az alvást szabályozó hormon. Egy marék cseresznye vagy egy pohár cseresznyelé lefekvés előtt segíthet gyorsabban elaludni és hosszabb ideig pihenni.

Teljes kiőrlésű keksz és sajt: Egy kis adag teljes kiőrlésű keksz és sajt kiváló kombináció az éhség csillapítására és az alvás elősegítésére. A szénhidrátok segítik a triptofán (húszféle alapvető fehérjealkotó aminosav egyike) bejutását az agyba, a sajt pedig fehérjét és kalciumot tartalmaz, amelyek nyugtató hatással bírnak.

Spenót: A spenót gazdag magnéziumban, B-vitaminokban, és kalciumban is. A kalcium miatt a testünk melatonint termel, amely hatására szervezetünk képes megtartani 24 órás ciklusát.

Pulykahús: A pulykahús magas triptofántartalma miatt kiváló választás lefekvés előtt. Másfél-két órával lefekvés előtt egy kis adag pulykahús elfogyasztásától könnyebben elálmosodhat és jobban aludhat.

Méz: Egy kis adag méz a teába vagy egy kanállal önmagában lefekvés előtt segíthet stabilizálni az alvásminőséget. A mézben található cukor segít helyreállítani a vércukorszintedet, amely boldogsághormont termel, így ez alváshormonná, melatoninná alakul át, és segít elkerülni az éjszakai ébredéseket.

Tej: A spenóthoz hasonlóan a tejtermékek is gazdagok a melatonin termelést fokozó kálciumban és számos tanulmány támasztja alá, hogy a kalcium hiány hatására rosszabbul alszunk. Ezek szerint mégis van értelme a lefekvés előtti bögrényi meleg tejnek?

Étcsokoládé: Az étcsokoládé koffeintartalma miatt néha rossz hatást fejt ki. Ugyanakkor flavonoidokat is tartalmaz, amelyek javíthatják a mentális és kognitív jólétet, megkönnyítve az ellazulást és az elalvást.

Kamillatea: Megvan az oka annak, hogy a kamillát régóta használják álmatlanság kezelésére. Ez a tea egy apigenin nevű flavonoidot tartalmaz, amely ellazítja a testet, és nyugtató hatással bír.

Mogyoróvaj: A földimogyoró tele van niacinnal (B3-vitamin), amely elősegíti a szerotonin felszabadulását a szervezetben.

Banán: A banánra sokan nem gondolnának magas energiatartalma miatt, de mivel tele van természetes izomlazító káliummal és magnéziummal, kiváló hatást fejt ki alvás előtt a szervezetre. Ezenkívül a már említett triptofánt is tartalmazza, amely szerotoninná és melatoninná alakul át, hogy segítsen a pihenésben.

Elolvasom a cikket