Ha magas a koleszterinszintje ezeket a sajtokat egye

Egy orvosnál tett látogatás során kiderülhet, hogy magas a koleszterinszintje. Ilyenkor azonnal eszébe jut minden olyan étel, amit esetleg fogyasztott, és ami a koleszterinszint emelkedéséhez vezetett. A magas telített zsírtartalmú ételek köztudottan növelik a „rossz” koleszterinszintet – írja a Health Digest.

Ha magas a koleszterinszintje, nem biztos, hogy le kell mondania a sajtról, de a boltban körültekintőbben kell válogatni.

„Kerülje a zsíros kecskesajtot, a cheddar és a colby sajtot, amelyekben unciánként a legmagasabb a telített zsírsavtartalom. Helyette válaszd az alacsony zsírtartalmú mozzarellát, svájci vagy cheddar sajtot” – jegyzi meg a cikk.

A kiadvány megjegyzi, hogy az olyan sovány sajtok, mint a mozzarella, nemcsak telített zsírtól mentesek, de alacsonyabb a koleszterinszintjük is. Bár egyes márkák eltérhetnek, a sovány mozzarella a legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazza, de majdnem kétszer annyi kalciumot, mint a zsíros mozzarella, ami a csontok és fogak egészségének megőrzése érdekében.

A British Journal című folyóiratban megjelent tanulmány szerint, amikor az emberek kalciumban gazdag étrendet folytattak, az össz- és LDL-koleszterinszint 10 nap után csökkent. Ráadásul a magas kalciumtartalmú étrend javíthatja a jó és a rossz koleszterin arányát.

„Ha magas a koleszterinszintje, nem kell minden zsírtalan sajtot választanod. Egy uncia sovány cheddar sajt mindössze 1,2 gramm telített zsírt és 118 milligramm kalciumot tartalmaz, nátriumtartalma azonban meglehetősen magas, 248 milligramm, ami a napi adag 10 százaléka. A sovány provolonéban kevesebb nátrium van, 175 milligramm, de 3,2 gramm telített zsírt tartalmaz. Emellett a provolone 215 milligramm kalciumot tartalmaz” – jegyzi meg az anyag.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban 2021-ben megjelent tanulmány is azt találta, hogy azok a metabolikus szindrómában szenvedő emberek, akik naponta legalább három adag teljes zsírtartalmú tejet, joghurtot vagy sajtot fogyasztottak, 12 hét után nem tapasztaltak különbséget a koleszterinszintjükben a csökkentett zsírtartalmú vagy korlátozott tejtermékeket tartalmazó étrendhez képest.

Elolvasom a cikket