Ha megviseli a hőség, vagy gyötri a klimax, igyon zsálya teát

Kiváló izzadásgátló: A lehűtött zsályatea kiváló izzadás elleni szer, úgy belsőleg, mint külsőleg, sokan a menopauza alatt is esküsznek a jótékony hatására. Az elfogyasztott tea néhány órán belül kezd el hatni, ám a verejtékmirigyek elválasztásának harmonizálásához érdemes több hétig, napi rendszerességgel kortyolgatnunk. Külsőleg a lehűtött főzetet lemosóként vagy akár hideg borogatásként érdemes használnunk.

Jó a pocakunknak: A zsálya nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre. Keserűanyagai, illóolajai étvágyjavító, emésztéskönnyítő, gyomorerősítő hatásúak. Cseranyagai hasmenés és bélhurut, emésztőrendszeri gyulladások esetén segíthetnek, emellett csökkentik a görcsöket, felfúvódást, emellett bélfertőzések esetén is hatásos lehet. Másnaposság esetén is remekül alkalmazhatjuk a gyomorpanaszok enyhítésére.

Megfázás ellen: Gyulladáscsökkentő, antiszeptikus hatását torokgyulladás és fogínygyulladás esetén is hasznosíthatjuk öblögetőként, rekedtség, köhögés esetén pedig gargarizálóként vagy borogatásként.

Csípésekre, bőrproblémákra: Enyhe vérzéscsillapító hatásának köszönhetően lehűtött főzetével kezelhetünk kisebb sebeket, de még fogínyvérzésnél is használhatjuk öblögetőként. Pikkelysömör, nedvedző ekcéma és égési sérülések esetén is csökkenti a viszkető érzést.

Gyógyítja a pattanásos bőrt, akár gőzölés, borogatás vagy lemosó formájában is. A rovarcsípést egy friss levéllel is bedörzsölhetjük. Korpásodás esetén pedig hajöblítőként alkalmazhatjuk. Aranyeres bántalmak esetén ülőfürdőként vérzéscsillapító, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású. Vérnyomáscsökkentő és vértisztító hatással is rendelkezik, köszvényes panaszok kezelésre is alkalmas.

Hogyan készítsük?

Egy teáskanálnyi szárítmányt 2 dl vízben 5 percig főzzünk. Ebből igyunk meg naponta kétszer vagy háromszor 2 dl-t. Emésztési zavarok esetén édesítés nélkül, 20 perccel étkezés előtt fogyasszuk. Külsőleg, főzet vagy lemosó készítéséhez decinként egy teáskanál szárítmányt főzzünk 5 percig, majd hűtsük le.

Zsálya illóolaj

Illóolaja párologtatóba, vagy vízzel keverve borogatásként ugyanarra a célra használható, mint a főzet, de kizárólag csak külsőleg!

Elolvasom a cikket