Így előzze meg a visszereket

Elterjedt nézet, hogy a lábak keresztezése visszérhez vezethet, kiderült azonban, hogy ez csak mítosz. Nincs ugyanis bizonyíték arra, hogy a kettőnek bármi köze lenne egymáshoz. Bizonyos életmódbeli tényezők azonban igenis hozzájárulhatnak a vénák kóros kitágulásához – írja a BBC, számol be a hazipatika.hu.

Valójában nagyobb valószínűséggel alakul ki visszeresség, ha túl sok időt tölt állva. Ha munkája során sokat kell egy helyben állnia, érdemes egyszerű láb- és bokagyakorlatokkal, illetve rendszeres sétával fenntartani a vér áramlását. A visszerek kialakulásának kockázatát egyébként leginkább olyan tényezők befolyásolják, amelyeket nem tud befolyásolni: a genetika, a testmagasság és az életkor. Emellett a terhesség is, amikor a visszerek valószínűleg a legkevésbé aggasztanak.

Míg a lábak keresztezése nem befolyásolja a visszeresség kockázatát, van rá esély, hogy egy sokkal súlyosabb állapot – a mélyvénás trombózis – kialakulásában azonban szerepet játszik. Ez ugyanis általában a hosszú ideig tartó mozdulatlansághoz, például egy hosszú repülőúthoz kapcsolódik, és egyes kutatók úgy vélik, hogy a lábak keresztbe vetése – különösen annak, aki előtte műtéten esett át – megnövelheti a trombózis kialakulásának kockázatát. Ez a tézis még nincs teljesen alátámasztva, de a biztonság kedvéért jobb, ha nem így ül órákig, néha váltson pozíciót!

Elolvasom a cikket