A húsevő baktérium az esetek messze túlnyomó többségében valamilyen Streptococcus törzs, ami nevével ellentétben nem húst eszik, hanem kötőszövetet, lágyrészt és zsírszövetet roncsol, rohaszt. Ez egy igen ritka, de életveszélyes fertőzés, amely akkor fordulhat elő, ha a baktériumok a bőrön keletkezett repedésen, harapáson, karmoláson vagy akár égési sérülésen keresztül bejutnak a szervezetbe.
Azért számít nagyon veszélyesnek, mert ezeket a szöveteket nagyon gyorsan, órák alatt pusztítja el, így sokszor már a diagnózishoz szükséges tenyésztésre sincs idő. Az esetek egy részében a lágyrész vagy a végtag elvesztésével, amputálásával jár, de a betegek háromnegyede bele is hal a fertőzésbe.
Erre a rendkívül gyorsan ölő fertőzésre kerestek megoldást a Washingtoni Egyetem kutatói. Az általuk megalkotott, eddig ismeretlen GmPcides (a gram-pozitívok ellen ható szer) elnevezésű vegyület egy teljesen újfajta antibiotikum-csoportot hozhat létre. A készítmény – mely a betegség hátterében álló Gram-pozitív baktériumokat veszik célba – fertőzött egereken már bevált – írja az IFL Science.