Szúnyogdrónokat vetettek be a halálos járványok terjedése ellen

A szúnyogok által terjesztett betegségek elleni küzdelem legújabb lépéseként a tudósok drónokat állítottak elő, amelyekkel a Fidzsi-szigetek felett baktériummal fertőzött szúnyogokat dobtak le. A cél, hogy ezekkel megakadályozzák bizonyos fertőző betegségek terjedését.

Az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett dengue-láz az egyik fertőző betegség, amelyet igyekeznek ezzel a módszerrel megállítani. A világ lakosságának mintegy fele olyan területen él, ahol a dengue terjedésének magas a kockázata. Idén ráadásul megugrott a megbetegedések száma: a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) jelentése szerint a 2024-es év első 28 hetében 233 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A dengue-láz ellen nincs specifikus kezelés. Míg sokan rövid betegeskedés után felépülnek, 20-ból 1 embernél súlyos szövődmény alakul ki, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Az egyiptomi csípőszúnyogok ráadásul nem csak a dengue-t is terjesztik: a Zika-vírus, a Chikungunya-láz és a sárgaláz fertőzésekért is ők a felelősek.

Elolvasom a cikket