„A gyümölcsösök” kincse” gátolja az öregedést

A Mirabel és fajtái, a nancyi Mirabel-szilva vagy a flótói Mirabel (latinul: Prunus domestica subsp. syriaca vagy Prunus domestica var. cereato) a hazai szilva egyik fajtája – tájékoztat a Sports.kz.

A mirabel gyümölcs édes és illatos, és 100 g körülbelül 46 kcal-t tartalmaz. A szilva sok értékes vitamint tartalmaz, amely rostforrás, továbbá nagy mennyiségű C- és A-vitamint karotinoidok formájában, valamint B-vitaminokat (beleértve a folsavat is), E-vitamint és K-vitamint.

A gyümölcsök olyan ásványi anyagokat is tartalmaznak, mint a réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, szelén és cink, valamint antioxidáns polifenolokat.

A szilva hasznos tulajdonságai

Béta-karotint, zaexantint és flavonoidokat tartalmaz, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és a látás szempontjából is előnyösek. Támogatják a szem sárgafoltjának működését, ezáltal lassítják az öregedési folyamatokat, és elősegítik a megfelelő látásélességet.

A gyümölcsök magas C-vitamin-tartalmúak, amely természetes antioxidáns, vagyis küzd a gyulladások ellen, és csökkenti a szabad gyökök által okozott károkat. A C-vitamin serkenti a fehérvérsejtek termelődését is, amelyek védik az immunrendszert, és védekeznek a fertőzések ellen.

A Mirabelle sok káliumot és magnéziumot tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak a keringési rendszerre és az izomműködésre, így a szívre is vigyáznak. A sötét mirabellafajták resveratrolt is tartalmaznak (a fekete szőlőben és a vörösborban is megtalálható). Ez az antioxidáns küzd a gyulladások ellen, szabályozza a véráramlást, megakadályozza az érelmeszesedéses plakkok felhalmozódását a vénákban és az artériákban, így csökkenti a vér koleszterinszintjét, és véd az érelmeszesedés kialakulása ellen.

A szilva nagy mennyiségű vízben oldódó rostot, azaz pektint tartalmaz. Ezeknek köszönhetően támogatja az emésztési folyamatokat és szabályozza a széklet ritmusát, megelőzve a székrekedést. Szorbitot is tartalmaznak, amely enyhe hashajtó hatású.

Magas antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően, beleértve a C-vitamint és a béta-karotint, a mirabell segít eltávolítani a szabad gyököket a szervezetből, és így csökkenti az oxidatív stresszt. A szabad gyökök sejtkárosodást és gyulladást okoznak, és felgyorsítják az öregedési folyamatot. A gyümölcsök fogyasztásával nemcsak az egészségéről, hanem a szépségéről is gondoskodik, hiszen késleltetik az öregedést, növelik a bőr rugalmasságát, kisimítják a bőrt, és csökkentik a ráncok megjelenését.

Az érett és édes mirabelle gyümölcsöt nyersen is fogyaszthatjuk, és hideg vagy meleg desszertekhez, süteményekhez, muffinokhoz vagy tortácskákhoz adhatjuk. Érdekesség, hogy az éretlen, még kissé zöld gyümölcsöt mártások és öntetek készítéséhez használják, hogy az ételeknek enyhén savanykás ízt adjanak.

Elolvasom a cikket