Csokira vagy hamburgerre vágyik?

Az alábbiakban ötleteket adunk, hogyan adhatjuk meg testünknek és lelkünknek azokat a finom falatokat, amelyekre valóban vágyunk.

Sütik és kekszek: az alacsony vércukorszint miatt
A glükózt a szervezet energiaforrásként hasznosítja, szükség van rá az anyagcsere egyensúlyának fenntartásához és a központi idegrendszer működéséhez. Ha leesik a vércukorszint, úgy érezhetjük, gyorsan fel kell tankolnunk belőle, ám ha ezt úgy oldjuk meg, hogy gyors felszívódású szénhidrátot, például sütit, kekszet eszünk, akkor megugrik az inzulinszint. Minél több cukrot viszünk be a szervezetünkbe, annál jobban fogjuk azt kívánni, így könnyen egy ördögi körben találhatjuk magunkat. Ha valami édesre vágyunk, fogyasszunk inkább egy kevés magas rosttartalmú aszalt gyümölcsöt! Emellett vegyük számításba azt a lehetőséget is, hogy csillapíthatatlannak tűnő „éhségünk” valójában nem szomjúságot jelez-e? Igyunk meg egy pohár citromos vizet, mert a savanykás íz segít csökkenteni az édesség iránti vágyakozásunkat, ráadásul az anyagcserére is kedvező hatással van.

Helyettesítsük!
Mindenképpen valamilyen süteményre fájna a fogunk? Próbáljuk ki a teljes kiőrlésű lisztből készült változatokat! Ezeknek az összetett szénhidrátoknak a lebontásához a szervezetünknek jóval több időre van szüksége. Fogyasztásukkal állandó szinten tarthatjuk a vércukrot, tehát megelőzhetjük az éhségérzetet, a fáradtságot, sőt a testsúlyunkat is csökkenthetjük.

Csokoládé: a magnéziumhiány okozza
A nők nagy részének étrendje nem tartalmaz elegendő mennyiségű magnéziumot. Ennek az ásványi anyagnak a hiánya kimerültséget, koncentrációzavart okozhat. Fogyasszunk hát minél több olajos magvat, halat, spenótot vagy más leveles zöldséget!

Helyettesítsük!
Magnéziumhiány esetén erős a vágyunk a csokievésre. Próbáljuk ki az étcsokit, abból is a jó minőségű, 70 százalék feletti kakaótartalmú, hozzáadott cukrot nem tartalmazó fajtákat. Persze, egyszerre csak egy-két kockát szabad enni belőle!

Hamburger: az alacsony vasszint a felelős
Nagyon sok hölgynek okoz problémát a vashiány és ilyenkor bizony megkívánjuk a hamburgert, ami egyszer-egyszer nem is baj, csak nem kell túlzásba vinni. A vashiány tünetei: fáradtság, gyengeség, bőrproblémák, hajhullás. Ennek az ásványi anyagnak a felszívódását több tényező is gátolhatja, például a gyomorsavhiány vagy a kevés bevitt C-vitamin. Éppen ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy a vastartalmú ételek mellé fogyasszunk savas és C-vitamint tartalmazó ételeket is, például paradicsomot, citrusféléket vagy bogyós gyümölcsöket.

Helyettesítsük!
Az embernek naponta 10–15 mg vasra van szüksége. Jelentős mennyiség található belőle a sertésmájban, de a halak húsában is. Fogyasszuk az utóbbiakat a zsíros hamburgerhús vagy a steak helyett!

Elolvasom a cikket