Erre a veszélyes betegségre utalhatnak a karon lévő ráncok

Egy új tanulmány, amelyet a stockholmi Európai Endokrinológiai Kongresszuson mutattak be, kimutatta, hogy a karzsír mérése segíthet előre jelezni a csontritkulás – a csigolyatörésekhez vezető csonttörés – kockázatát az 50 év felettiek esetében – írja a Sports.kz.

„A karon lévő bőr alatti zsír, amely akár egy egyszerű és olcsó bőrredő-mérési módszerrel is könnyen felmérhető, hasznos mutatója lehet a gerinc csontminőségének, és esetleg előre jelezheti a csigolyatörés kockázatát” – állítja a tanulmány vezető szerzője, Dr. Eva Kassi, az athéni Nemzeti és Kapodisztránus Egyetem professzora.

A kutatók 115 embert – 14 férfit és 101 nőt – vizsgáltak meg csontritkulás nélkül, átlagéletkoruk 62 év volt, hogy meghatározzák testzsírjukat és a gerinc csontminőségét.

Azt találták, hogy a felesleges zsírral rendelkező emberek – függetlenül a testtömegindexüktől – rosszabb csontminőséggel rendelkeztek a gerincben. Ez különösen igaz volt a zsigeri zsírra (a belső szerveket körülvevő belső mély zsírréteg) és a karok bőr alatti zsírrétegére.

A csigolyatörések a leggyakoribbak a csontritkulás, a csonttömeg és a csont ásványi sűrűségének csökkenését okozó betegség esetén. Sokan nem tudják, hogy csontritkulásuk van, amely gyengíti a csontokat, amíg azok meg nem sérülnek.

„Most először találtuk, hogy a karok zsírtömege negatív kapcsolatban áll a csontok minőségével és a csigolyák szilárdságával” – jegyezte meg Dr. Cassie.

Az eredmények segíthetnek jobban azonosítani azokat az embereket, akiknél magas a kockázata e veszélyes betegség kialakulásának azáltal, hogy ellenőrzik a karjukon lévő zsír mennyiségét.

Elolvasom a cikket