Ez a világ legegészségesebb itala

Az ajran az elmúlt években világszerte elterjedt, és minden földrajzi szélességen isszák az emberek. Sajátos íze van, de egészségügyi előnyeit nehéz megszámolni, ezért a különleges táplálkozási igényű emberek számára is ajánlott a rendszeres fogyasztása.

Az ajran Törökországból származik, és mindössze három összetevőből áll: vízből, természetes joghurtból és sóból. Megfelelő arányban keverve olyan italt alkotnak, amely oltja a szomjat és jótékony hatással van a szervezetünkre. Azt azonban őszintén be kell vallani, hogy amikor először isszuk, kevés íze van.

Valóban az ajran a világ legegészségesebb itala?

Az ajran eredetileg a Törökországban szenvedélyesen felszolgált fűszeres ételek ízének tompítására jött létre. Egyesek talán elgondolkodnak: mi a szokatlan a vízzel és sóval hígított természetes joghurtban. A kulcs azonban a kettő megfelelő arányában rejlik.

Törökországban az ayran-t a „világ legegészségesebb italaként” emlegetik, és a világ különböző pontjairól érkező szakértők is megerősítik a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait. Az ajran kiváló elektrolitforrásnak számít, és a meleg országokban, például Törökországban, az Egyesült Arab Emírségekben vagy Katarban töltött egzotikus nyaralások során ajánlott rendszeresen fogyasztani. Az ajran megakadályozza a kiszáradást, ezért a sokat izzadó embereknek érdemes naponta több mint egy pohárhoz nyúlniuk.

Az ajran az emberi emésztőrendszer megfelelő működéséhez szükséges jótékony baktériumok kiváló forrásának is számít. A sok joghurtban található élő baktériumkultúrák megkönnyítik az emésztési folyamatot és erősítik az immunrendszert. Mivel a joghurt állati tejből készül, az ital kiváló kalcium- és D-vitaminforrás is.

Az ajranban található baktériumkultúrák segítenek a gyomorbetegségek, például a székrekedés és a hasmenés kezelésében. Sok török szülő ad ajran-t a gyermekének, ha az gyomorfájásra panaszkodik, vagy ha intenzív antibiotikumos kezelésen esett át. Nincs korhatár – az ajran gyerekeknek és időseknek egyaránt iható. Ismert okokból nem ajánlott laktózérzékenyeknek, bár bármikor megpróbálkozhat laktózmentes/növényalapú helyettesítő készítményekkel.

Az ajran tele van tápanyagokkal, például fehérjével és kalciummal, így támogatja a csontok és a fogak egészségét. A fizikailag aktív emberek, akiknek nagy mennyiségű fehérjére van szükségük, gyakran fordulnak az ajranhoz a gyártott porkeverékek helyett. Ráadásul mivel az ajran cukormentes és alacsony zsírtartalmú, kiváló alternatívája a szénsavas italoknak, amelyekhez nyáron sokan nyúlnak frissítőnek (például a Coca-Cola).

Elolvasom a cikket