Ezekben az országokban nő a leggyorsabban a népesség

Globális léptékben az emberi népesség minden bizonnyal fellendülőben van. Hivatalosan már 2022-ben elérte a 8 milliárdos határt, és a következő 60 évben várhatóan tízmilliárd fölé kúszik. Országos szinten azonban a történet egy kicsit összetettebb.

Ezt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által közzétett legfrissebb World Factbook adatainak köszönhetően tudjuk, amely mindenféle különböző hírszerzési adatot számon tart, többek között a népességnövekedési rátákat ezek olyan százalékos adatok, amelyek figyelembe veszik a születéseket, a halálozásokat és a migrációt, amikor a népesség átlagos változásáról van szó.
A CIA legfrissebb adatai szerint a következő tíz ország a jelenleg legnagyobb népességnövekedési rátával rendelkező országok közé tartozik:

  1. Dél-Szudán – 4,65 százalék
  2. Niger – 3,66 százalék
  3. Angola – 3,33 százalék
  4. Benin – 3,29 százalék
  5. Egyenlítői-Guinea – 3,23 százalék
  6. Uganda – 3,18 százalék
  7. Kongói Demokratikus Köztársaság – 3,11 százalék
  8. Csád – 3,01 százalék
  9. Mali – 2,9 százalék
  10. Zambia – 2,83 százalék

A top 10-et teljes egészében afrikai országok uralják, ami az egész kontinensen megfigyelhető tendenciát tükrözi; a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Afrika népessége 1900 óta megtízszereződött, ami elsősorban a csökkenő halálozási arányoknak és az egyre magasabb születési arányoknak tulajdonítható

A népességrobbanás azonban várhatóan nem tart örökké. A CIA listáján vannak olyan országok, ahol a népességnövekedés mértéke negatív, vagyis az ott élők száma csökken.

A csökkenés egyik jelentős oka lehet, hogy sok helyen ezek közül a termékenységi arányszámok is csökkennek. Egyes kutatók azzal számolnak, hogy az évszázad végére az országok 97 százalékában a termékenységi ráta nem lesz elég magas ahhoz, hogy fenntartsa a népességszámot.

Ennek az lehet a következménye, hogy az egyes országokban jelenleg tapasztalható gyors növekedés ellenére a világ népessége a korábban becsültnél jóval korábban tetőzhet – áll az ENSZ nemrégiben közzétett jelentésében-, ami a világ népességének csökkenéséhez vezethet valamikor a nyolcvanas évek közepén.

Hogy ez a jóslat valóra válik-e, és ha igen, milyen lehetséges következményekkel jár, azt még nem tudjuk – de ha figyelemmel kísérjük, mi történik jelenleg az egyes országokban, értékes támpontokat kaphatunk.

Elolvasom a cikket