Ezt a hat italt kellene minden reggel meginniuk a 40 év felettieknek

„Ahogy öregszünk, a kognitív egészség fenntartása egyre fontosabbá válik (…) 40 éves kor után kulcsfontosságú az agyműködés és az általános mentális jólét fenntartása kiegyensúlyozott étrenddel és egészséges életmóddal” – olvasható a cikkben – írja a Sports.kz.

A táplálkozási szakemberek szerint az agy egészségének javítására az egyik egyszerű és élvezetes módszer, ha ezeket az italokat beiktatjuk a napi étrendünkbe:

Kurkuma latte. Gazdag az erőteljes gyulladáscsökkentő és antioxidáns kurkumin vegyületben, amely az agyi neurotrófikus faktor növelésével javítja a hangulatot és a memóriát. A kurkuma latte fogyasztása segíthet csökkenteni a gyulladást az agyban, ami potenciálisan csökkentheti a kognitív hanyatlás kockázatát, és javíthatja az általános agyműködést.

Áfonyás turmix. Az áfonya magas antioxidáns-tartalmáról ismert, különösen a flavonoidokról, amelyekről köztudott, hogy javítják a kognitív funkciókat. Az áfonyás turmix nemcsak az agyműködést javítja, hanem frissítő és ízletes módot kínál arra is, hogy alapvető tápanyagokat építsen be az étrendjébe.

Céklalé. Magas nitráttartalma miatt kiváló választás a kognitív funkciók javítására. Ezek a nitrátok a szervezetben nitrogén-oxiddá alakulnak át, ami segít kitágítani az ereket, javítja a véráramlást és az oxigénszállítást az agyba.

Zöld tea. Gazdag antioxidáns-tartalma, különösen a katekinek miatt az agy egészségének erős szövetségese. A zöld tea mérsékelt koffeintartalma javítja a koncentrációt és a figyelmet anélkül, hogy idegességérzetet okozna.

Matcha. Ez egy porított zöld tea, magasabb antioxidáns- és L-theanin-koncentrációval. Hosszabb ideig tartó energiafelszabadulást és jobb koncentrációt biztosít. A matchában lévő L-theanin elősegíti a relaxációt, és segíthet a stressz csökkentésében. A matcha emellett erőteljes adag antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek védik az agysejteket, és támogatják az általános kognitív egészséget.

Kávé. Ez a klasszikus reggeli ital fokozhatja az éberséget, a koncentrációt és a kognitív teljesítményt.

Elolvasom a cikket