Ezt az öt ételt 50 éves kor felett kötelező fogyasztani

Zsíros tengeri halak: A szakértő szerint az agyműködést támogató tápanyagok beviteléhez legalább három-négy adag lazacot vagy makrélát kell beiktatni a heti étrendbe.

Az ilyen halak az omega-3 zsírsavak forrásai, amelyek nélkülözhetetlenek a sejtmembránok kialakulásához. Emellett jód- és D-vitaminforrás is. Ezek az összetevők támogatják a központi idegrendszer működését – magyarázta az orvos.

Tejtermékek és gabonafélék: Ginzburg figyelmeztetett, hogy a gyulladásos folyamatok és a bélrendszeri működési zavarok az agy romlásához vezethetnek, felgyorsíthatják az öregedési folyamatot, és növelhetik a depresszió kockázatát. Ezért olyan termékeket kell hozzáadni az idős ember étrendjéhez, amelyek javíthatják az emésztés munkáját.

Naponta egyszer vagy kétszer erjesztett tejitalokat kell inni. Emellett fontos, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek élelmi rostokban gazdagok: durva lisztből készült kenyér, hajdina és zabpehely – ajánlotta a táplálkozási szakértő.

Zöldségek, bogyós gyümölcsök és gyümölcsök: Az 50 éves és idősebb személynek flavonoidokat és B-vitaminokat kell bevinnie az étrendjébe. Ezek megtalálhatók a bogyós gyümölcsökben, zöldekben, zöldségekben és gyümölcsökben.

A zöldségeknek például minden étkezésben szerepelniük kell, hogy napi mennyiségük összesen fél kilogrammot tegyen ki. Továbbá naponta legalább két gyümölcsöt és 50 gramm bogyós gyümölcsöt. Emellett fontos, hogy egy csomó zöldséget: rukkolát és petrezselymet fogyasszunk – tette hozzá Ginzburg.

Diófélék: Nem kevésbé fontos elem az emberi agy munkája szempontjából a többszörösen telítetlen zsírsavak. Ezek teszik lehetővé a szerv sejtstruktúráinak kialakulását. Ennek az elemnek az étrendbe való beillesztése segít a dióféléknek. Naponta körülbelül 50 grammot kell enni, erre a célra keverékeket alkalmazhat.

Lehet földimogyoró, mogyoró, mandula, dió – sorolta Ginzburg.

Fűszerek: Az agyműködés javításához segít hozzáadni az ételekhez olyan fűszereket, mint a gyömbér, a kurkuma, a bors, a fokhagyma és a hagyma – állapította meg a szakértő.

Ginzburg felsorolta a nők és férfiak számára 50 év után szükséges vitaminokat is. Ebben a korban a férfi és női testben aktívan elkezdenek előfordulni az életkorral kapcsolatos változások, és debütálnak a krónikus betegségek.

Elolvasom a cikket