Hazaérkeztek olimpikonjaink a 2024-es párizsi nyári olimpiáról

Hazaérkeztek olimpikonjaink a 2024-es párizsi nyári olimpiáról. Összesen 19 éremmel gazdagították a hazai sportot, 6 arannyal, 7 ezüsttel és 6 bronzzal. Az első aranyéremre augusztus 1-ig vártunk, ezt Kós Hubert szerezte a férfi 200 méteres hátúszásban. És innen kezdve érkeztek a győzelmek. A férfi párbajtőrcsapat, Siklósi Gergely, Nagy Dávid, Koch Máté és Andrásfi Tibor összeállításban egészen az aranyéremig vívták csatájukat. Milák Kristóf pedig a 100 méteres pillangóúszás aranyérmese, olimpiai bajnoka és a 200 méteres pillangóúszás ezüstérmese lett. Utánuk napok teltek el érmek nélkül, de Rasovszky Kristóf megtörte a csendet és a férfi 10 kilométeres nyíltvízi úszás végén elsőként csapott a célba, Betlehem Dávid pedig rendkívül értékes bronzérmet vehetett át. Az aranyérmes Márton Vivianára méltán lehetett büszke edzője, a finn Suvi Maarika Mikkonen a női tekvondósok 67 kilogrammos versenyének döntője után, aranyat ért küzdelme. Gulyás Michelle az öttusa bajnoka felejthetetlen élményt varázsolt az utolsó napra, nem csak üdítő mosolyával, de sportteljesítményével egészen a dobogó tetejéig meg sem állt: Michelle érdemelte ki a párizsi olimpia utolsó magyar arnayérmét. 

Szépen csillogott a férfi kardcsapat ezüstérme is, ezt Szilágyi Áronnak, Szatmári Andrásnak, Gémesi Csanádnak és Rabb Krisztiánnak köszönhettük. Halász Bence augusztus 4-én, feltette a koronát 27. születésnapjára, meg sem állította kalapácsát az ezüstéremig. Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra a kajak-kenu, női K-2 500 méteren szintén az ezüst csillogásáért csapott a hullámok közé, de Tamara még hajrázott egyet és a kajak-kenu női K-1 500 méteren is másodikként ért a célba. Aztán hozta az érmeket a Nádas Bence és Tótka Sándor párosa is a kajak-kenu, férfi K-2 500 méteren, az ezüst után Varga Ádám sem maradhatott le a második helyről, ő a kajak-kenu férfi K-1 1000 méteren ért célba sikerrel.

Major Veronika sportpisztoly kategóriában bronzérmet lőtt magának szétlövéssel, Muhari Eszter pedig egyéni párbajtőrben szerepelt fantsztikusan, a bronz csillogása volt érte a jutalma. A női kajak négyes, Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállításban mindent beleadott, harmadikként érkeztek a célba. Majd Pupp Noémi és a Fojt Sára páros kajak-kenu, női K-2 500 méteren is megszerezte a bronzot, de Kopasz Bálint is bizonyította, hogy nincs bevehetetlen, a kajak-kenu, férfi K-1 1000 méteren ő is megszerezte az értékes harmadik helyezést.

Sportolóink, azok is akik lemaradtak a dobogóról, hatalmas élményt nyújtottak, kitartásra, küzdeni akarásra és soha fel nem adásra tanítottak. Sokan a helyszínen szurkolhattak nekik, a többség viszont hazai pályákon szorított értük. Mindenki, aki részt vett az olimpián hazánk színeiben a maximálist nyújtotta, köszönet érte és máris indulhat a felkészülés a 2028. évi nyári olimpiai játékokra, amelynek Los Angeles ad majd otthont.