III. Ramszesz halálának rejtélye

A trónon töltött mintegy harminc év után III. Ramszesz alakját egyre több kritika érte. Az évek óta gyakorolt hatalma, a gazdasági válság és az, hogy a fáraó számos női partnere közül nem sikerült úgynevezett „nagyszerű feleséget” választania, mind-mind az ellene irányuló merénylet terveihez vezetett.

Az élén… Ramszesz egyik felesége – Teje – és fia, vagyis Pentauret állt. A történészek szerint akár negyven ember, köztük magas rangú tisztviselők is beavatottak lehettek a tervbe. A résztvevők úgy tervezték, hogy a kulcsfontosságú lépést az Opet ünnepén hajtják végre a Medinet Habu thébai templomkomplexumban.

Sajnos a történelmi feljegyzések és más rendelkezésre álló bizonyítékok annyira hiányosak. Egyes elméletek szerint a merényletre egyáltalán nem került sor, míg mások szerint III. Ramszesz ellen követtek el merényletet. A merénylőit viszont állítólag már a következő fáraó, IV. Ramszesz uralkodása alatt elfogták és bíróság elé állították tettükért.

III. Ramszesz állítólag áldozatul esett egy összeesküvésnek, amelyet egyik felesége, Teje tervezett.

A nagy problémát a rejtély megfejtésével kapcsolatban a 19. században elveszett dokumentumok jelentették. Szerencsére idővel kulcsfontosságú papiruszok kerültek elő. Egyikük például egy árulási per menetét írta le. Ebből arra következtettek, hogy az események főbűnöseként a fent említett Teje és Pentawar állt. Mielőtt rátérnénk az állítólagos eseményekre, érdemes megemlíteni az összeesküvés egyik fő okát.

A trónutódlással kapcsolatos bajok tekinthetők annak. III. Ramszesznek mintegy 100 gyermeke volt, és még életében meghalt tizenkét fia – a fáraó potenciális utódai. Teje, bár nem tartozott az uralkodó kedvencei közé, arra törekedett, hogy fiát, Pentawar-t ültesse a trónra. Elnyerte a körülötte lévők kegyeit, és élére állt a férje meggyilkolására irányuló összeesküvésnek.

A merényletkísérlet végkimenetelét illetően zavart keltett, hogy III. Ramszesz halála után az ő és Iset királynő fia került a trónra. Emiatt a tudósok úgy vélték, hogy a merényletkísérlet kudarcot vallott. De vajon tényleg meghiúsult-e? Az áttörést a nyomozásban 1886 hozta meg, amikor a régészek eljutottak III. Ramszesz sírjához. Az első vizsgálatok nem mutattak ki olyan sérüléseket a testén, amelyek arra utalnának, hogy merényletkísérletet hajtottak volna végre.

A tudósok 2012-ben részletesebb, fejlett diagnosztikai eszközökön alapuló szakértői vizsgálatot szerveztek. Így született meg az áttörés. A nyakán egy vágást azonosítottak, amely egészen a csontig ért. Teje maradványait azonban nem találták meg, így a régészek úgy vélik, hogy a merénylővel valószínűleg elégetéssel végezhettek. Halálakor III. Ramszesz 60-65 éves lehetett. Időszámításunk előtt 1155 körül gyilkolták meg.

Elolvasom a cikket