Megcáfoltak egy kétszáz éves összeesküvés-elméletet

1828-ban az egész kontinenst bejárta egy félvad, 16 éves fiú története, a tinédzser látszólag a semmiből bukkant fel a németországi Nürnbergben. A járni és beszélni alig tudó kamasznál egy levél volt, amely megadta születése időpontját.

Az „elvadult gyermek” nem tudott jól beszélni, de a nevét Kaspar Hausernek írta. Hamarosan pletykák kezdtek keringeni arról, hogy honnan származik.

Egy éven belül kialakult egy népszerű hipotézis. Egyesek azt állították, hogy Hauser a nemrég elhunyt Carl nagyherceg fia, aki a Szent Római Birodalom 1806-os felbomlása előtt a dél-németországi Badenben volt herceg. A történelem úgy tartja, hogy a nagyherceg egyetlen életben maradt fia 1812-ben csecsemőként meghalt. Hauser hirtelen felbukkanásával azonban egyesek azt kezdték találgatni, hogy a Badeni Ház valódi örökösét elrabolták és kicserélték egy haldokló csecsemővel, „hogy egy mellékági leszármazottat hozzanak a trónra”.

Öt évvel Hauser rejtélyes felbukkanása után a fiatalembert halálra késelték, ami még több intrikát szőtt az ügy körül, és az évtizedek során cikkek, könyvek, filmek és színdarabok százait inspirálta.
„Azt állítják, hogy ez a 19. század egyik legnagyobb történelmi rejtélye” – mondta egy podcastban Turi King genetikus, aki egyike volt azoknak a kutatóknak, akik 2014-ben segítettek azonosítani III. Richárd király csontvázát.

Néhány évvel ezelőtt Kinget felkérték, hogy csatlakozzon egy nemzetközi tudóscsoporthoz, amely megpróbálja Kaspar Hauser haját és vérét egyszer s mindenkorra a Baden-ház leszármazottaihoz rendelni.

A korábbi kísérletek ellentmondásos eredményeket hoztak, és egyes tudósok vitatták, hogy a Hauser alsóneműjéből a leszúrás napján vett vérfoltok valóban hitelesek-e.

Hauser vér- és hajmintáinak felhasználásával King és kollégái modern szekvenálási technikákkal újraelemezték a fiatalember mitokondriális DNS-ét, amely az anyai vonalon keresztül öröklődik.
„Kaspar Hauser DNS-e a hajminták mindegyikében megegyezett, és a vérminták 1990-es évekbeli elemzésével is egyezett” – magyarázza King. Ez első alkalommal erősíti meg a minták hitelességét.
Amikor azonban a kutatók Hauser mtDNS-ét összehasonlították feltételezett királyi testvérei és leszármazottaik mtDNS-ével, nem találtak egyezést.

A csapat arra a következtetésre jutott, hogy Hauser génjei „egyértelműen eltértek a Baden-ház mitokondriális vonalától”. Mint ilyen, ez „kizárja az anyai rokonságot” és „a széles körben elfogadott »hercegi elméletet«”.

„Sajnos az adataink még mindig nem tudják megmondani, hogy ki volt ő!” – mondja King.
„A mitokondriális DNS-típusa olyan, amely nyugat-ázsiai, de nem tudjuk leszűkíteni egy földrajzi régióra.”

Királyi vér nélkül Hauser származása továbbra is rejtély marad. Talán soha nem tudjuk meg, honnan származik valójában ez az elveszett fiú.

Elolvasom a cikket