Szupergyümölcs az egészséges koleszterinért és az öregedés ellen

Magyar Tibor
2024. augusztus 12. hétfő. 8:22

Az olaszországi Szardínia a Földközi-tenger második legnagyobb szigete, és egyike azoknak a kék zónáknak, ahol sok százéves ember él. Itt bőségesen terem a bergamott, a szardíniaiak étrendjének ismert alapanyaga. Információk szerint a helyiek naponta egy pohár bergamottlevet isznak. A szardíniaiaknál alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek és a magas koleszterinszint előfordulása.

A bergamott egy citrusféle, amely áprilisban virágzó, rövid fákon nő. Érett gyümölcseit november és március között gyűjtik.

A bergamottra vonatkozó információk egészen az ókori Egyiptomig nyúlnak vissza. A 18. században széles körben használták az olaszországi Calabria régióban, ahonnan még ma is a világ termelésének mintegy 90%-a származik. Annyira jellemző a régióra, hogy annak jelképévé vált.

A bergamott enyhén savanyú gyümölcs. A belőle készült esszencia az édességek és az aromaterápia fő alkotóeleme, míg a héjából nyert olajat tea ízesítésére használják.

A bergamott főként fertőtlenítő, görcsoldó, antidepresszáns, tonizáló, fájdalomcsillapító és egyéb tulajdonságai miatt hasznos. Ez a gyümölcs támogatja az összes testi rendszert: a légző-, a keringési, az emésztő-, a kiválasztó- és az idegrendszert is.

A bergamott tea fekete teával kombinálva bizonyítottan csökkenti a zsírsejteket és a vércukorszintet.

A legszélesebb körben használt bergamott termék azonban a belőle készült illóolaj. Amellett, hogy friss és édes íze van, rendkívül egészséges termék, amely segíti az emésztést. Fogyasztásával aktiválódik és fokozódik a gyomorsav kiválasztása.

A bergamott illóolaj, valamint a friss gyümölcsök a bennük található limonén és alfa-pinen miatt erős antidepresszáns hatásúak. A szomorúság és a depresszió érzésének tompításával boldogságérzetet és energiát biztosítanak.

A bergamott illóolaj flavonoidokat is tartalmaz, amelyek nyugtató és relaxáló tulajdonságokkal rendelkeznek. Enyhítik a stresszt és a feszültséget.

Egyéb felhasználási lehetőségei mellett a bergamott antimikrobiális és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik, köszönhetően néhány illóolaj-összetevőjének. Ezek elpusztítják a vírusokat, gombákat és mikrobákat.

Gyakran használják a bergamott illóolajat a vékony- és vastagbél, a húgyutak és a vesék fertőzései, valamint a bőrfertőzések kialakulása elleni védelemre. Számos szappan, arc- és bőrápoló termék fontos összetevője.

Elolvasom a cikket