Újraalkották Julius Caesar parfümjét

A kellemes illat rendkívül fontos volt az ókori Róma népe számára, és minél magasabb társadalmi pozícióban volt valaki, annál nagyobb jelentőséget tulajdonítottak az illatával való kitűnésnek. A tudósok szerint a tábornokok, a klerikusok vagy a szerencselovagok nagy energiát fektettek ebbe. Annak érdekében, hogy a legjobb minőségű alapanyagokat szerezzék be, amelyeket később illatkeverékekben használtak fel, e csoport képviselői a világ távoli részeiből hozták azokat.

A Julius Caesar által használt parfüm összetételét a törökországi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi régészei határozták meg.

Elmondásuk szerint a híres római politikus bejárta egész Európát, Anatóliát, Görögországot, az égei-tengeri szigeteket és Egyiptomot. A parfümök és kozmetikumok akkoriban rendkívül népszerűek voltak az egész mediterrán világban.

Azok, akik úgy döntöttek, hogy újraalkotják a Julius Caesar által használt parfümöt, bejelentették, hogy az illatformula idén októberben kerül forgalomba.

A projekt résztvevői ezt a nyomot követve létrehozták a Telinum nevű parfümcsaládot, amely lehetővé teszi, hogy az ember magába szívja azt az illatot, amely több mint kétezer évvel korábban Julius Caesarra volt jellemző. A kifejlesztett, illetve újrateremtett formula illatok egész sorát tartalmazza, a kövirózsától az agarfa gyantáig, az ámbrától a citrusfélékig. Érdekesség, hogy az egész vállalkozás annyira kereskedelmi jellegű, hogy a parfümöt idén októbertől Törökországban, Franciaországban és Olaszországban is árusítani fogják.

Alkotóik azt állítják, hogy a lehető legpontosabban reprodukálták a legendás vezér által használt parfüm valódi illatát. Ehhez történelmi feljegyzések elemzését és a Julius Caesarhoz köthető régészeti bizonyítékok kutatását használták. Kiemelik, hogy (az ókorban) különösen korlátozottan lehetett hozzáférni a kövirózsa és az írisz virágához. Ez azt mutatja, hogy a kivételesen motivált rómaiak számára még a nehezen beszerezhető alapanyagok beszerzése sem jelentett komoly akadályt.

Elolvasom a cikket