A viszketés veszélyes tünet is lehet

Dömök Ágnes
2024. augusztus 14. szerda. 5:41

Itt van néhány gyakori ok és betegségtípus, amelyek viszketést okozhatnak:

  1. Allergiák: Az allergiás reakciók, például pollenre, állati szőrre vagy bizonyos ételekre való érzékenység, gyakran okozhatnak viszketést. Az allergiás bőrkiütések, mint az atópiás dermatitisz vagy kontakt dermatitisz, is viszketéssel járhatnak.
  2. Ekcéma (atópiás dermatitisz): Ez egy krónikus bőrbetegség, amely viszketést, szárazságot és gyulladást okozhat. Gyakran gyermekkorban kezdődik, de felnőtteknél is előfordulhat.
  3. Psoriasis: Ez egy autoimmun betegség, amely pikkelyes, viszkető foltokat eredményez a bőrön. Ezek a foltok általában vörösek és ezüstös pikkelyekkel borítottak.
  4. Bőrgyulladás: A bőr különböző gyulladásos állapotai, mint a seborrheás dermatitisz, szintén viszketést okozhatnak. Ezek a bőrfoltok gyakran zsírosak és hámlóak.
  5. Parazitafertőzések: Féregfertőzések, például rühesség (scabies) vagy tetvek, viszketést okozhatnak. A rühesség egy atka által okozott állapot, amely intenzív viszketéssel jár.
  6. Bőrbetegségek: Egyes bőrbetegségek, mint például a bőrrák vagy a bőrelváltozások, szintén viszketést okozhatnak, bár ezek általában más tünetekkel is járnak.
  7. Fertőzések: Bakteriális vagy gombás fertőzések, mint a candida vagy a ringworm (tinea), szintén viszketést okozhatnak. A fertőzött területeken gyakran más tünetek is megjelennek, például kipirosodás, hámlás vagy foltok.
  8. Rossz bőrápolási szokások: A túlzott tisztítás, irritáló bőrápoló termékek használata vagy a nem megfelelő hidratálás is okozhat viszketést.
  9. Belgyógyászati problémák: Bizonyos belső betegségek, mint a májbetegségek (pl. májcirrózis) vagy vesebetegségek, szintén viszketést okozhatnak. Ilyen esetekben a viszketés gyakran a betegség előrehaladottabb állapotában jelentkezik.
  10. Hormonális változások: Terhesség, menopauza vagy hormonális egyensúlyzavarok is befolyásolhatják a bőr állapotát, és viszketést okozhatnak.

Ha a viszketés tartósan fennáll, vagy más tünetekkel társul, érdemes orvoshoz fordulni a pontos diagnózis és megfelelő kezelés érdekében.

Bőrviszketés esetén többféle lépést tehetünk, hogy enyhítsük a tüneteket és kezeljük az alapbetegséget. Itt van néhány általános javaslat:

1. Azonosítsa a kiváltó okot

  • Vizsgálja meg a bőrt: Nézze meg, hogy van-e látható bőrkiütés, folt, vagy más eltérés. Jegyezze fel, mikor kezdődött a viszketés, és hogy milyen esetleges új termékek, ételek vagy környezeti tényezők befolyásolhatták.
  • Kérjen orvosi segítséget: Ha nem biztos abban, hogy mi okozza a viszketést, vagy ha a viszketés tartós vagy súlyos, érdemes orvoshoz fordulni a pontos diagnózis érdekében.

2. Kerülje a további irritációt

  • Ne dörzsölje vagy kaparja: A bőr dörzsölése vagy kaparása csak fokozhatja a viszketést és károsíthatja a bőrt.
  • Válasszon puha ruhákat: Viseljen puha, légáteresztő anyagú ruhákat, amelyek nem irritálják a bőrt. Előnyösebb a pamut használata.
  • Használjon hipoallergén termékeket: Válasszon illatmentes, gyengéd bőrápoló termékeket és mosószereket.

3. Használjon megfelelő bőrápolási termékeket

  • Hidratáló krémek: Használjon hidratáló krémeket vagy kenőcsöket a bőr nedvességtartalmának megőrzésére. A száraz bőr gyakran viszketést okoz.
  • Anti-itch krémek: Olyan termékek, amelyek tartalmaznak antihisztamint, kortikoszteroidokat (például hidrokortizon) vagy kalamint, segíthetnek enyhíteni a viszketést.

4. Öblítse le és tisztítsa a bőrt

  • Langyos víz: Vegyen langyos, nem forró fürdőt, és használjon enyhe, szappanmentes tisztítószert.
  • Ne maradjon a vízben túl sokáig: Ne fürödjön hosszú ideig, mivel a túlzott vízexpozíció kiszáríthatja a bőrt.

5. Száraz bőr kezelése

  • Kerülje a túlzottan forró fürdőket: A forró víz elvonhatja a bőr természetes olajait, ami fokozhatja a szárazságot és viszketést.
  • Használjon hidratálókat: Azonnal a fürdés után alkalmazza a hidratáló krémet, hogy megőrizze a bőr nedvességtartalmát.

6. Olyan otthoni gyógymódok alkalmazása

  • Olyan anyagok, mint az avena sativa (zabpehely) vagy a kamilla: Ezek természetes nyugtató hatásúak és segíthetnek enyhíteni a viszketést.
  • Aloe vera: Az aloe vera gél hűsítő és nyugtató hatással bírhat.

7. Kezelje a kiváltó allergiákat vagy irritációkat

  • Az allergének kerülése: Ha tudja, hogy egy adott anyag vagy élelmiszer allergiás reakciót okoz, próbálja meg elkerülni azt.
  • Orvosi kezelés: Allergiás reakciók esetén orvosa antihisztaminokat vagy más kezeléseket ajánlhat.

8. Kérjen orvosi segítséget, ha szükséges

  • Ha a viszketés tartós: Ha a viszketés nem múlik el, vagy ha további tünetek, mint például láz, duzzanat vagy bőrkiütés jelentkeznek, keresse fel orvosát.
  • Ha fertőzés jelei vannak: Ha a viszketés mellett a bőr piros, duzzadt vagy gennyes, orvosi beavatkozásra lehet szükség.

Fontos, hogy minden esetben az alapvető okot kezeljük, mert a megfelelő kezelés a kiváltó tényezőtől függ. Ha nem biztos benne, mi okozza a viszketést, vagy ha a tünetek súlyosbodnak, mindenképpen forduljon szakemberhez.

Elolvasom a cikket