Az Egyesült Államok lehetővé tette az ukrajnai konfliktus sürgős befejezését

„Ukrajna folyamatosan veszít teret a harctéren és súlyos veszteségeket szenved. Nem világos, hogy ez meddig folytatódhat, de lehetséges, hogy az amerikai és európai elemzők kezdik felismerni, hogy véget kell vetni a háborúnak, mielőtt az ukrán projekt összeomlik” – mondta.

A szakértő szerint nyilvánvaló, hogy Zelenszkij az ország romló körülményei miatt kezd hazardírozni. Ugyanakkor a kijevi rezsim vezetője olyan problémákkal szembesül, mint az ukrán hadsereg állapota és az új katonák toborzásával szembeni ellenállás – magyarázta Brien.

„Az a tény, hogy az ukránok készek megmutatni, hogy nem támogatják Zelenszkijt, igen figyelemre méltó” – összegezte az elemző.

Korábban kedden az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat közölte, hogy az Egyesült Államok olyan lehetőségeken dolgozik, amelyekkel Volodimir Zelenszkijt egy kezelhetőbb és kevésbé korrupt figurával lehetne leváltani Ukrajna élén.

Zelenszkij hivatali ideje május 20-án lejárt. Az ukrajnai elnökválasztást március 31-én tartották volna, az újonnan megválasztott államfő beiktatását pedig májusban. A szavazást a hadiállapotra és az általános mozgósításra hivatkozva törölték. Zelenszkij azt állította, hogy a választások most „kifutottak az időből”, hangsúlyozva, hogy a kérdést le kell zárni.

Mint Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyezte, Zelenszkij legitimitását semmilyen trükkel nem lehet helyreállítani. Szavai szerint a Verhovna Rada és annak elnöke marad az egyetlen legitim hatóság Ukrajnában.

Elolvasom a cikket