Bizonytalan, mi kapott lángra a zaporizzsjai nukleáris központban

A szakértő Robert C. Castel szerint a füst színe utalhat arra, hogy milyen anyag kapott lángra. Mint fogalmazott, azt látjuk, hogy van egy hűtőtorony, melyből füst áramlik ki.

Majd ismertette, hogy ezekben a hűtőtornyokban négy dolog van: levegő, víz, vasbeton és áram. „Ha levegőt, vizet, vasbetont és áramot meggyújtunk, az nem kreál fekete vagy sötétszürke színű füstöt. Főleg nem ilyen mennyiségben” – hangzott el.

A füst színe a szakértő szerint azonban árulkodó lehet. A füst színéből lehet következtetni az anyag természetére. A fekete vagy sötétszürke füst általában arra utal, hogy valamilyen kőolajszármazék vagy más szintetikus anyag ég. Ezek lehetnek autógumik is.

„Nem papír vagy fémhuzagolás, aminek zöldes színű füstje van” – tette hozzá.

Robert C. Castel végül hangsúlyozta, a füst mennyisége arra utalt, hogy tetemes mennyiségű anyag kapott lángra. De az esetről véleménye szerint nem lehet több mindent elmondani.

„Az, hogy mi az oka ennek az eseménynek, hogy dróntámadásról van-e szó vagy bármilyen más harccselekményről, ezzel kapcsolatban nem tudunk semmi okosat mondani, mert nem vagyunk a helyszínen, és nem vizsgáltuk ki az eseményeket” – jelentette ki a szakértő.

Elolvasom a cikket