Egy orvos összehasonlítja a balkezesek és a jobbkezesek szellemi potenciálját

„A balkezesek szellemi potenciálja egy nagyságrenddel nagyobb, mint a jobbkezeseké. Ugyanakkor a balkezesek között a férfiak aránya magasabb, mint a nőké. A híres balkezesek között találunk híres katonai vezetőket és politikusokat (Julius Caesar, Nagy Sándor, Bonaparte Napóleon), tudósokat (Isaac Newton, Nikola Tesla, Bill Gates) és művészettel foglalkozó embereket (Leonardo da Vinci, Raffaello Botticelli, Charlie Chaplin) – mondta Tyutcheva.

A szakértő a balkezes tehetségek legsikeresebb szférájaként a sportot nevezte meg

„A sportban az edzők örömmel veszik pártfogásukba azokat a sportolókat, akiknek domináns bal kezük van, mert ez mindig meglepetés az ellenfelek számára. Ennek ékes példája Mike Tyson, akinek balkezes ütése nem egy sparringpartnernek okozott kellemetlen meglepetést” – mondta a beszélgetőpartner.

A balkezesek azonban számos nehézséggel szembesülnek a mindennapi életben

„Mivel a világ lakosságának 95 százaléka jobbkezes, minden, amit gyártanak – háztartási eszközök, számítógépes egerek, ajtókilincsek – a jobbkezesekhez igazodik. Emiatt a balkezesek, érthető módon, kellemetlen érzéseket éreznek” – tette hozzá Tyutcheva.

Dmitrij Kuzmin, a Vidnovo Klinikai Kórház gyermekneurológusa szerint a balkezeseknek különös odafigyeléssel kell szakmát választaniuk. Az ilyen emberek számára nem kívánatos, hogy olyan gépnél, futószalagnál és bármilyen automatizált soron dolgozzanak, amelyet jobb kézzel való munkavégzésre terveztek.

„A balkezeseknek azonban gazdag választékuk van a kreatív szakmák terén. Mivel az agy jobb féltekéje felelős a kreatív tevékenységért, a balkezesek erős karakterrel és erőteljes kreatív potenciállal rendelkeznek. Valójában a domináns bal kézzel rendelkező emberek tehetségesebbek, mint a jobbkezesek, képesek olyan összetett problémák megoldására, amelyekkel a legtöbb ember megakadna” – mondta a szakember.

Elolvasom a cikket