Ez a népszerű ital lassítja az öregedést és küzd a ráncok ellen

A szakértő szerint a kávé és a tea rendkívül jótékony hatással van a szervezetre és az egészségre. Feltéve, hogy van arányérzékünk, ez különösen igaz a kávéra.
Ami a teát illeti, nagyon jótékonyan hat a mikrobiomra és a bélbaktériumok normalizálódására, valamint pozitív hatással van a bőrre.

A tea véd az ultraibolya sugárzással szemben is, ami lassítja az öregedési folyamatot.

Ezenkívül a tea megakadályozza a glikációs folyamatok kialakulását, ami azt jelenti, hogy jó állapotban tartja a kollagén elasztint, és csökkenti a ráncok és az öregségi foltok megjelenését.

Emellett az ital gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Még a bőrpír és a kiütések esetén is jelentős hatása van a teának, és semlegesíti mindezeket a mechanizmusokat.

A zöld tea tele van gyulladáscsökkentő vegyületekkel, köztük egy különösen erős katechinnel, az EGCG-vel, amely védelmet nyújt a sejtkárosodás ellen.
A fekete teában található koffein pedig fokozhatja a koncentrációt és az energiaszintet.

Fontos megjegyezni, hogy az erős tea rendszeres fogyasztása növeli a köszvény és a vesekő kockázatát a taurin (purin) tartalom miatt. Nem ajánlott glaukóma és magas vérnyomás esetén sem.

A tea koffeint tartalmaz, amelynek túlzott fogyasztása megzavarhatja az alvási ciklust. A koffein késleltetheti a melatonin, az alváshormon termelődését. Emellett a krónikus alvásmegvonás növeli az elhízás kialakulásának kockázatát és befolyásolja a vércukorszintet.

A tea napi normája

Egy 200 ml-es csésze fekete tea akár 60 mg koffeint is tartalmazhat, a zöld tea pedig akár 50 mg-ot.

Egy személy naponta körülbelül 400 mg koffeint fogyaszthat, és egy felnőtt számára körülbelül 10 g-os adag végzetesnek számít.

Ha sok fekete teát iszik, sőt még rossz minőségű teát is, a mosolya romolhat – maradvány marad a fogain.

Minden gyógytea tartalmaz polifenolokat, amelyek olyan speciális vegyi anyagok, amelyek zavarják a vas felszívódását. Így a túlzott gyógyteafogyasztás vashiányhoz vezethet.

Elolvasom a cikket