Ezt az egyszerű összetevőt érdemes hozzáadni a teához

Akár gyakran, akár ritkán iszik teát, ez az ital számos egészségügyi előnnyel jár a főzetben található antioxidánsoknak köszönhetően. Van azonban egy dolog, amit hozzáadhat a teához, hogy ezeket a vegyületeket a csészében tartsa, sőt, még fokozza is az egészségügyi előnyeiket. Vezető táplálkozási szakértők az EatingWell számára elárulták, miért érdemes ezt az összetevőt hozzáadni a teához, és milyen előnyei vannak.

A szakértők szerint a citromléről van szó. Ha a teához adjuk, segíthet megtartani az antioxidánsokat az adott italban.

„Egy nemrégiben készült tanulmány a citromlé hatását vizsgálta a yerba mate teára (a yerba mate közismert teafajta). A kutatók megállapították, hogy a citromlé hozzáadása és a tea hűtése növelte annak antioxidáns aktivitását. A vizsgálatban résztvevők azt is elmondták, hogy az így elkészített tea jobban ízlett nekik, mint a hagyományos tea. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az aszkorbinsav (más néven C-vitamin, amely a citromlé két savának egyike) hozzáadása a zöld és fekete teához szintén segít növelni a főzet antioxidáns tartalmát – áll a tanulmányban.

Dr. Patricia Bannan megjegyezte, hogy a citrom hozzáadása a teához stabilabbá teheti az antioxidánsokat, például a katechineket, és lehetővé teszi, hogy a szervezetben felszívódjanak.

„Lényegében a citrom természetes tartósítószerként működik a teában lévő antioxidánsok számára” – magyarázta.

Ugyanakkor Taylor Wallace táplálkozástudományi kutató szerint a katechinek viszonylag instabilak nem savas környezetben, például a vékonybélben.

„Mind a C-vitamin, mind a citruslevek kölcsönhatásba lépnek a katechinekkel, hogy megakadályozzák azok lebomlását. A citromlé hozzáadása a teához nagy mennyiségben megőrizheti ezeket a vegyületeket, így egy kis extra C-vitamint kínálva az étrendben” – jegyezte meg.

Elolvasom a cikket