Iráni tisztviselők szerint csak a tűzszünet késleltetheti a megtorlást

Irán kemény választ ígért Haníje meggyilkolása miatt, amely akkor történt, amikor a múlt hónap végén Teheránba látogatott, és amelyért Izraelt tette felelőssé. Izrael nem erősítette meg, de nem is cáfolta a részvételét. Az amerikai haditengerészet hadihajókat és egy tengeralattjárót küldött a Közel-Keletre, hogy megerősítse az izraeli védelmet – tájékoztat a Reuters.

Az egyik forrás, egy magas rangú iráni biztonsági tisztviselő szerint Irán – szövetségeseivel, például a Hezbollahhal együtt – közvetlen támadást indítana, ha a gázai tárgyalások kudarcba fulladnak vagy ha úgy látja, hogy Izrael elhúzza a tárgyalásokat. A források nem közölték, hogy Irán mennyi időt hagyna a tárgyalások előrehaladására, mielőtt válaszolna.

Mivel a Haníje és Fuad Sukr Hezbollah-parancsnok meggyilkolása után megnőtt a kockázata egy szélesebb körű közel-keleti háborúnak, Irán az elmúlt napokban intenzív párbeszédet folytatott a nyugati országokkal és az Egyesült Államokkal a megtorlás kalibrálásának módjairól – mondták a források, akik az ügy érzékenysége miatt mind névtelenséget kértek.

Kedden közzétett nyilatkozataiban az Egyesült Államok törökországi nagykövete megerősítette, hogy Washington arra kéri szövetségeseit, segítsenek meggyőzni Iránt a feszültségek enyhítéséről. Három regionális kormányzati forrás beszámolt a Teheránnal folytatott, az eszkaláció elkerülését célzó megbeszélésekről a gázai tűzszüneti tárgyalások előtt, amelyek csütörtökön kezdődnek Egyiptomban vagy Katarban.

„Reméljük, hogy a válaszunkat úgy időzítjük és hajtjuk végre, hogy az ne ártson egy esetleges tűzszünetnek” – áll Irán ENSZ-képviseletének pénteki közleményében. Az iráni külügyminisztérium kedden azt mondta, hogy a visszafogottságra való felhívások „ellentmondanak a nemzetközi jog elveinek”.

„Valami történhet már ezen a héten Irán és megbízottjai által… Ez egy amerikai és egy izraeli értékelés” – mondta John Kirby, a Fehér Ház szóvivője hétfőn újságíróknak.

Elolvasom a cikket