Megnevezték a legveszélyesebb, tünetmentesen lezajló betegségeket

Elmondása szerint lehetnek bizonyos tünetek, de ezek nem specifikusak, és általában nem figyelnek rájuk.

A szakértő példaként az epehólyagban vagy a vesében lévő köveket említette, amelyek hosszú ideig „érlelődhetnek”, majd epe- vagy vesekólikával jelentkezhetnek. Bár a kezdeti időszakban az epekőbetegséget jelezheti hányinger, gyomorégés, nehézkedés a jobb oldalon, keserűség a szájban – tette hozzá Chirkova.

De a legveszélyesebb betegségek ebben az értelemben az artériás magas vérnyomás és a cukorbetegség – hangsúlyozta a terapeuta.
„A kardiológusok a magas vérnyomást »csendes gyilkosnak« nevezik, mert sokáig az egyetlen jel lehet az emelkedett vérnyomásszint. Ha nem mérik vagy szabálytalanul mérik, akkor az akut szívinfarktus vagy érkatasztrófák osztályán lehet tudomást szerezni a betegségről. Évente mintegy 10 millió ember hal meg a világon a magas vérnyomás szövődményei miatt. Ezek közül a legveszélyesebbek a szívinfarktus és az agyvérzés” – mondta Olga Chirkova.

Ezenkívül a megnövekedett nyomásszint negatívan hat a retinára és a vesékre – folytatta az orvos. Figyelembe véve, hogy minden második 60 év feletti embernek magas a vérnyomása, nyilvánvalóvá válik a probléma nagyságrendje – panaszolta a szakértő.

Ezeknek az embereknek a fele nem tud a betegségről, azok közül, akik tudnak róla, a fele nem szedi rendszeresen a gyógyszereket, mindössze 10 százalékuk ér el kontrollszámokat a nyomáson – tájékoztatott Chirkova.

Megnevezett egy másik betegséget is, amely sokáig nem jelentkezhet – a cukorbetegséget. Az első jelek a fáradtság, a kis, rosszul gyógyuló sebekre való hajlam, a szomjúság és a bőséges vizelés – figyelmeztetett Olga Chirkova.

Elolvasom a cikket