Mi a glaucoma és hogyan lehet megszabadulni tőle?

A „glaukóma” kifejezés a betegségek nagy csoportját egyesíti, amelyet a szemnyomás állandó vagy időszakos emelkedése jellemez, és az ezt követő tipikus látótérhibák, annak csökkenése és a látóideg sorvadása.

Az orvosok mai felfogása szerint az elsődleges glaukóma a szövetek és az erek dystrophiás és szklerotikus elváltozásai miatt alakul ki, amelyek az életkor előrehaladtával jelentkeznek. Az orvosi statisztikák szerint a glaukóma a lakosság 1-1,5 százalékát érinti.

A glaukómás betegek leggyakoribb panaszai, beleértve a glaukóma legkorábbi időszakát is, a látás időszakos homályosodása, szivárványkörök látása a fényforrás körül. Szemfájdalom, fejfájás is előfordul, főként a szemgödör feletti és a halántéktájékon. Vannak villódzó legyek, gyors szemfáradtság, indokolatlan könnyezés és a közeli tárgyak megtekintéséhez gyakori szemüvegcsere szükségessége. A környező tárgyakat a roham idején változó intenzitású ködben látjuk: a könnyű ködtől a sűrű ködig. Néhány perctől több óráig tart, ami a szemnyomás emelkedésével jár.

A glaukóma kezelésének fő célja a szemnyomás csökkentése és a látásromlás megelőzése. Jelenleg három fő módszert alkalmaznak: gyógyszeres kezelés, lézer és műtét.

A szemnyomás meghatározásának fő módszere a tonometria. A glaukóma fő tünete a megnövekedett szemnyomás. A normális szemnyomásszint mindkét szemen megközelítőleg azonos. A megengedett normakülönbség nem haladja meg a higanyoszlop 3-4 milliméterét. A normális intraokuláris nyomás felső határa nem haladja meg a 26 milliméter higanyoszlopot.

A glaukóma kezelésének fő célja a szemnyomás csökkentése és a látáskárosodás megelőzése. Jelenleg a vérnyomáscsökkentő kezelés három fő módszerét alkalmazzák: gyógyszeres, lézeres és műtéti kezelés.

A glaukóma terápiás kezelésére számos gyógyszert alkalmaznak. Minden egyes konkrét esetben egyéni rendszert írnak elő. Az orvos előírása szerint olyan gyógyszereket használnak, amelyek csökkentik a szemen belüli nedvesség termelését, és olyan eszközöket, amelyek javítják annak kiáramlását, valamint vitaminokat, jódot, antiszklerotikus és egyéb gyógyszereket. Ugyanakkor a folyadékbevitelt napi másfél literre korlátozzák. A nagy mennyiségű folyadék ugyanis a szem üvegtestének térfogatnövekedéséhez és megnövekedett szemnyomáshoz vezethet.

A glaukómában szenvedőknek a következő szabályok betartása javasolt:
ne szedjenek atropint, belladonnát, koffeint, sztrichnint tartalmazó gyógyszereket;

  • kerüljék az ideges feszültséget, ne dolgozzanak éjszakai műszakban, ne emeljenek nehéz súlyokat, ne végezzenek olyan munkát, amely gyakori fej- és törzsdöntést igényel;
  • ne fogyasszon alkoholtartalmú italokat, ne igyon erős teát és kávét, hagyja abba a dohányzást;
  • részesítse előnyben a tejtermékeket és a növényi eredetű termékeket, a húst és a halat főtt formában fogyassza, kerülje a füstölt, sózott és zsíros ételeket, kerülje a székrekedést;

kerülje az idegfeszültséget, ne dolgozzon éjszakai műszakban, ne emeljen nehéz súlyokat, ne végezzen olyan munkát, amely gyakori fej- és testdöntést igényel;

  • ne fogyasszon alkoholtartalmú italokat, ne igyon erős teát és kávét, hagyja abba a dohányzást;
  • részesítse előnyben a tejtermékeket és a növényi eredetű termékeket, a húst és a halat főtt formában fogyassza, kerülje a füstölt, sózott és zsíros ételeket;
  • éljen mozgékony életmódot, töltsön minél több időt a friss levegőn, ne tartózkodjon fedetlen fejjel a napon, aludjon legalább napi nyolc órát;
  • ne tartózkodjon sokáig sötét szobában, ne olvasson rossz fényviszonyok között, tévézzen kivilágított szobában;
  • kövesse a szemorvos ajánlásait és tanácsait.

A jó látás, a szemproblémákra vonatkozó panaszok hiánya nem a teljes egészséget jelzi. Minden 40 év feletti embernek ajánlott évente szemész szakorvossal ellenőriztetni látását, és látászavarok esetén orvoshoz fordulni.

Elolvasom a cikket