Segít fiatalnak maradni

Öt ok, amiért a gyűjtés messze nem haszontalan hobbi:

1. Fiatalon tart
A gyermekkorra emlékeztető tárgyak (pl. babák, autók, pillangók) gyűjtése fiatalon tart. A pszichológusok úgy látják, hogy ez a belső gyermek gyógyítása, az önbecsülés növelése, és a tudósok megjegyzik, hogy a hobbisták jobban képesek idegi kapcsolatokat kialakítani, mint társaik.

2.Kielégíti az izgalom iránti vágyat
A lelkes „játékosok” úgy tudnak leszokni a szokásról, ha elmerülnek egy gyűjtőközösségben. Az izgalom, amit egy-egy új gyűjtői darab megtalálása jelent, ugyanazokat az agyi területeket foglalkoztatja, mint a kaszinójátékok.

3. Az összetartozás érzése és az öngyilkossági gondolatok leküzdése
Ha egyszer bekerülnek egy gyűjtőközösségbe, a súlyos depresszióban szenvedő emberek többszörösen kisebb valószínűséggel fejeznek ki öngyilkossági gondolatokat: a hasonló gondolkodású emberek közös ügy iránt passzívan elkötelezett közössége akár értelmet is adhat az életnek.

4.„Céltudatos reflex”
1916-ban I.P. Pavlov a gyűjtést egyesítette a „célreflex” fogalmával – vagyis a vágyat, hogy egy irritáló (állandóan figyelmet követelő) tárgyat megszerezzünk. Az agykéreg struktúrái felelősek a gyűjtési vágyért, amely „hangolható” a saját hasznunkra: a gyermekkori gyűjtő céltudatos ember, felnőttkorban pedig vezető.

5. Einstein hinni
Albert Einstein maga jegyezte meg, hogy a gyűjtés az egyik legjobb hobbi. Szerinte a filatélia aktív kikapcsolódás, amelyben az ember elvonatkoztat az intellektuális munkától, ugyanakkor az agya még aktívabban dolgozik, mint a mindennapi szellemi feladatokban – jegyzi meg a „Doktor”.

Elolvasom a cikket