Trump reméli, ismét jól kijön majd Putyinnal

A republikánus elnökjelölt a saját, Vlagyimir Putyinnal folytatott kapcsolatait idézte, azt állítva, hogy az orosz elnök „tisztelte” őt.

Az X (korábban Twitter) tulajdonosával, Elon Muskkal hétfőn élőben közvetített interjúban Trump gyengeséggel és azzal vádolta a jelenlegi amerikai kormányt, hogy nem képes együttműködni bizonyos külföldi vezetőkkel.

„Nagyon jól ismerem Putyint. Nagyon jól kijöttem vele. Tisztelt engem, és ez csak egy ilyen dolog” – mondta a volt elnök.

Trump azt állította, a kormányát ért „Russiagate” támadás ellenére is kapcsolatot alakított ki Putyinnal, amelyet szerinte akkori demokrata riválisa, Hillary Clinton és „ravasz emberek” egy csoportja indított.

„Remélem, hogy ismét jól kijövök vele. Tudják, jól kijönni velük jó dolog, nem rossz dolog” – mondta Trump, utalva Putyinra, Hszi Csin-ping kínai elnökre és Kim Dzsongun észak-koreai vezetőre.

Trump Musk felvetésére reagált, miszerint a „gonosz diktátorokat” és az „igazán kemény figurákat” meg kell félemlíteni a Fehér Háznak ahhoz, hogy a világ biztonságosabb hely legyen.

A republikánus megismételte azt az állítását, hogy az ő felügyelete alatt nem tört volna ki az ukrajnai konfliktus, és Joe Biden hivatalban lévő elnököt hibáztatta az ellenségeskedések kirobbanásáért.

Trump azt állította, hogy hivatali ideje alatt nem részletezett figyelmeztetéseket adott ki Putyinnak Ukrajnával kapcsolatban. „Azt mondtam: ‘Ne tedd meg, nem teheted meg. Vlagyimir, ha megteszed, rossz napod lesz. Nem teheted meg’. És mondtam neki olyan dolgokat, amiket meg fogok tenni. Ő meg azt mondta: ‘Szó sem lehet róla.’ Én meg azt mondtam: ‘De igen’.”

Felidézte a 2021 végén-2022 elején bekövetkezett válság előszelét is, amikor Oroszország csapatokat halmozott fel az Ukrajnához közeli régiókban, miután a NATO elutasította Moszkva felhívását a feszültségek enyhítésére. Trump, aki akkor már nem volt hivatalban, azt mondta, a hadsereg felállítását úgy érzékelte, hogy Putyin így próbál megegyezésre jutni.

„Putyin jó tárgyalófél. Azt hittem, azért csinálja, hogy tárgyaljon” – mondta Trump. – „De aztán Biden elkezdett ilyen hülyeségeket mondani.”

Trump különösen Biden kijelentéseit idézte, miszerint az orosz tiltakozás ellenére beveszi Ukrajnát a NATO-ba. Moszkva azóta tiltakozik a Kijevnek tett amerikai ígéret ellen, amióta azt George W. Bush elnök alatt 2008-ban először megtették.

Elolvasom a cikket