A britek visszatérnének az Európai Unióba

A britek 2016-ban szűk többséggel döntöttek az EU-ból való kilépés mellett, amely 2020 januárjában valósult meg. A szigetország hivatalosan is elhagyta az Uniót és annak belső piacát is. A legfrissebb adatok szerint azonban a lakosság 55 százaléka ma már hibának tartja a nyolc évvel ezelőtti döntést, míg csupán 34 százalék véli helyesnek azt.

Érdekes módon, ha a szigetország még mindig tagja lenne az EU-nak, a jelenlegi szavazók 62 százaléka a bennmaradásra voksolna, míg csak 38 százalékuk támogatná a kilépést. Ennek ellenére, egyetlen országos brit politikai párt sem tervezi egy új népszavazás kiírását az EU-tagságról.

A júliusi parlamenti választásokon győztes Munkáspárt már korábban világossá tette, hogy nem tervezi Nagy-Britannia visszaléptetését az Unióba.

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője és jelenlegi miniszterelnök, a választások előtt hangsúlyozta, hogy a 2016-os népszavazás eredménye alapján kell a lehető legjobb kapcsolatot kialakítani az EU-val. A YouGov felmérése szerint a válaszadók 51 százaléka úgy véli, hogy a Munkáspárt győzelme még önmagában nem is adna felhatalmazást az ország visszaléptetésére az EU-ba.

A Liberális Demokraták, a második legnagyobb ellenzéki párt, az egyetlen olyan politikai erő, amely hosszabb távú célkitűzésként tűzte ki a teljes körű brit EU-tagság helyreállítását.

Elolvasom a cikket