A thaiföldi alkotmánybíróság elmozdította posztjáról az alig egy éve kinevezett kormányfőt

MH/ MTI
2024. augusztus 14. szerda. 20:35
Frissítve: 2024. augusztus 14. 20:44

Az ingatlanmogul Szretta az elmúlt 16 évben már a negyedik thaiföldi miniszterelnök, akit az alkotmánybíróság megfosztott a hivatalától. A bíróság indoklásában arra hivatkozott, hogy a Szretta által kinevezett miniszter nem felelt meg az etikai követelményeknek.

Szretta eltávolítása után a parlamentnek ismét új miniszterelnököt kell választania. Addig várhatóan Pumtam Vecsajacsaj miniszterelnök-helyettes lesz az ügyvezető kormányfő.

A tavalyi választásokon a progresszív Előre párt aratott győzelmet, de egyedül nem tudott kormányt alakítani, így egy tizenegy pártból álló koalíciós vezetés alakult.

Az alkotmánybíróság a múlt héten feloszlatta az Előre pártot amiatt a kampánya miatt, amit a felségsértés elleni törvény megreformálásáért indított. A feloszlatott szervezet pénteken alakult újjá.

Szretta elmozdítása a szakértők szerint megingathatja a Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnök, a jelenlegi kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Pheu Thai szürke eminenciása, valamint a konzervatív elit és a régi katonai gárda köreiben lévő ellenségei közötti törékeny fegyverszünetet, amely lehetővé tette, hogy Sinavatra tavaly visszatérjen 15 éves emigrációjából, és szövetségese, Szretta legyen a kormányfő.

Szretta állítása szerint Sinavatra volt ügyvédjének, Picsit Csuenbannak a kinevezése szabályszerű volt. Az ügyvédet 2008-ban vesztegetéssel vádolták meg, és rövid időre börtönbe került, de az ellene felhozott vádakat nem sikerült bizonyítani, és Picsit májusban lemondott hivataláról.

Szretta esélyes utódai között emlegetik Paetongtarn Sinavatrát, a Pheu Thai párt vezetőjét, Thakszin Sinavatra 37 éves lányát.

Elolvasom a cikket