Az arc és a kéz duzzanata, amely reggel jelentkezik, és ebédre vagy estére fokozatosan csökken, az első jele a túlzott sómennyiségnek az étrendben – mondta Mihaleva. Szerinte megjelenésüket általában a sózott hal, a növényi savanyúságok, a sajtok, a gyorsételek, a kolbászok és a húsos gasztronómia egyéb termékeinek fogyasztása idézi elő. „Az ilyen ételek szomjúságot is kiváltanak, és a sóval párhuzamosan a szervezetbe nagy mennyiségű folyadék kerül, és annak kiválasztása a sótöbblet miatt lelassul, így ödéma alakul ki” – magyarázta az orvos.
Emellett, mint Mihaleva megjegyezte, a magas vérnyomás is utalhat a túlzott sófogyasztásra. A dietetikus hangsúlyozta: a magas vérnyomás azért alakul ki, mert a nátrium visszatartja a folyadékot az erekben, ami miatt megnő a nyomás az érfalakon.