Aki most mentes, később áldozata lehet a rovarcsípés okozta sokknak

Az, hogy egy szerencsétlen darázscsípésre milyen reakciót ad a szervezetünk, egyénenként változik, sőt, az, hogy per pillanat nem történik semmi különös velünk nem egyenértékű azzal, hogy e helyzet a jövőben is örökre így marad – figyelmezette a hallgatókat szerdán az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF). Mint a megszólaltatott szakértő elmondta, mindez azzal magyarázható, hogy az idő múlásával a testünk másképp felel az efféle kellemetlen élményekre.

A reakció az aprócska helyi bőrpírtől a súlyos vérnyomásesésig, a nyelési, légzési nehézségekig terjedhet – húzták alá. Valójában az sem lehet nyugodt, aki nem allergiás a rovarok mérgére, ugyanis elég egy rossz helyre, például a felső légutakhoz közel benyomott fullánk, s máris életveszélyes állapot alakulhat ki.

Sokan élnek úgy, hogy nem tudják: allergiások-e egyáltalán a rovarcsípésre. A hajlamot egy allergia- vagy vérvizsgálattal ki lehet mutatni, és ma már az is felfedhető, hogy várhatóan milyen heves reakciót vált ki egy efféle konfliktus az emberi immunrendszerből.

A legjobb megoldás a rovarfészkek elkerülése és a szabadon hagyott ételek-italok figyelése, letakarása, de leginkább mielőbbi elpakolása. Nem árt az sem, ha akad nálunk adrenalin oltás, amit végszükség esetén akár magunknak – vagy másoknak – is beadhatunk.

Elolvasom a cikket